Een Metal Studwand toepassen met biobased isolatiemateriaal

Gedeelde lessen over arbeidsproductiviteit, brandbaarheid en akoestische prestaties.

Hoe gaan we zorgen voor grootschalige toepassing van biobased isolatie in de (utiliteits-)bouw? Door barrières weg te nemen om de wand op tekening te krijgen! Een van die barrières is..de certificering.

In een enthousiast consortium (JP van Eesteren, SBB binnenafbouw b.v., DGMR, HempFlax Bv/Kingspan en Noorderwind) zijn we met deze barriere aan de slag gegaan. Dit hebben we onder andere gedaan door een pilot te organiseren. In de pilot hebben we een vaak toegepaste MS-wand met hennep isolatie getoetst op:

👷‍♀️ arbeidsproductiviteit: verschillen met traditionele isolatiematerialen, hoe verwerkt het, waar moet je op letten
🔥 brandveiligheid: welke certificering is mogelijk met onze MS wand opbouw
🔊 akoestische waarde: welke waardes haalt de MS wand opbouw

Ook is er parallel aan deze pilot onderzocht hoe de biobased metal stud wand keten circulairder kan gaan (samen-)werken. Het hele proces hebben we in kaart gebracht en de resultaten en de lessen die we tegen zijn gekomen gaan we in deze sessie open source delen.

In deze (online) sessie leer je onder andere:

  • Hoe je als consortium leert nadenken over jouw rol in de keten
  • Hoe je beter kunt gaan samenwerken als keten en daarmee concreet stappen zet richting circulariteit
  • Hoe de pilot is georganiseerd
  • Welke wandtypen getest zijn en waarom
  • Welke brand- en akoestische prestaties deze wanden hebben gehaald
  • Waar je rekening mee moet houden in de verwerking van hennep isolatie t.o.v. traditionele isolatie
  • Welke lessen we nog meer tegenkwamen in dit traject op basis van de samenwerking met elkaar en alle stakeholders

Er is ruimte om na te praten en vragen te stellen. We hopen met dit webinar elke partij die aan de slag wil met circulariteit in de bouw middels toepassing van biobased materialen een stap verder te kunnen helpen!

 

Praktische informatie

Woensdag 13 maart, 16.15-17.30
Dit is een online event wat mogelijk wordt gecombineerd tot een hybride event in een samenwerking met Green Chemistry Campus
Het event is kosteloos.

Dit webinar belicht de inspanningen om grootschalige toepassing van biobased isolatie in de (utiliteits-)bouw te bevorderen door barrières, zoals certificering, weg te nemen. De sessie deelt de resultaten en lessen van een pilot met hennep isolatie in MS-wanden, inclusief arbeidsproductiviteit, brandveiligheid, akoestische waarde en het bevorderen van circulariteit in de bouwketen, met als doel elke partij die circulariteit in de bouw wil nastreven met biobased materialen een stap verder te helpen.

Contact

Tessa Bloembergen
tessa@noorderwind.co

Meer weten over Noorderwind

Noorderwind navigeert duurzame koplopers van idee naar impact. Door procesbegeleiding, validatie én meedoen met de uitdagingen van impact-ondernemers zijn wij de wind in de zeilen naar de Nieuwe Economie.

 

Bekijk meer evenementen