Circular Awards 2019

En de winnaars zijn…

Auping en DRIVE winnen Circular Awards 2019

De Circular Awards 2019 zijn gewonnen door Auping en DRIVE (provincie Friesland). Dit jaar werden twee hoofdprijzen uitgereikt; één voor publieke partijen (de Circular Award Public) en één voor private organisaties (de Circular Award Business). De uitreiking vond plaats tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie in de Fokker Terminal in Den Haag.

Auping won de Circular Award Business met zijn circulaire matras Revive. De jury was lovend over het feit dat de matras 100 procent circulair is. “Circulaire economie draait nog vaak om het sluiten van kringlopen aan het einde van de levenscyclus van een product. Nog te weinig ziet de jury de volgende stap: producten zó ontwerpen dat ze makkelijk repareerbaar en volledig recyclebaar zijn. Auping heeft precies dat gedaan met zijn 100 procent circulaire matras.” De award werd uitgereikt door staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Een circulaire fietsbrug van 66 meter

De Circular Award Public ging naar DRIVE, een 66 meter lange fietsbrug die wordt aangelegd over het Van Harinxmakanaal in Ritsumasyl. De brug bestaat voor circa 80 procent uit biocomposiet op basis van vlas en natuurlijk hars, waarbij vlas een bijproduct is uit de vlasolie-industrie. In het project wordt in een bouwteam samengewerkt met aannemers, adviesbureaus en onderzoeksinstituten. De Friese aanpak is breder toepasbaar in het openbare wegennet en daarom niet onopgemerkt gebleven; er is wetenschappelijke en commerciële belangstelling vanuit binnen- en buitenland. Sjoerd Vrieswijk nam namens de provincie Friesland de prijs in ontvangst uit handen van Hein van Stokkom, directeur bijzondere projecten van Waterschap Brabantse Delta.

Negen finalisten

Negen partijen streden tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie om de twee hoofdprijzen: zes voor de Circular Award Business en drie voor de Circular Award Public. In een pitch gingen zij de strijd aan om de Awards in de wacht te slepen. De meest aansprekende pitch werd door zowel het publiek als de jury gekozen.

De negen finalisten waren elk winnaar in een van de categorieën van de Circular Awards. Het betrof:

Winnaars categorieën Circular Award Business

 • Biomassa & Voedsel: de Verspillingsfabriek
 • Bouw: SmartCrusher / Smart Liberator
 • Consumptiegoederen: Auping
 • Kunststoffen: Attero
 • Maakindustrie: PaperWise
 • Wildcard: Naïf / Waternet

Winnaars categorieën Circular Award Public

 • Gemeentes: 250 samenwerkende gemeentes via zeven publieke afvalbedrijven
 • Provincies: DRIVE / Provincie Friesland
 • Waterschappen: Abdij OLV Koningshoeven / Waterschap De Dommel / Biopolus

Over de Circular Awards

De prijzen zijn een initiatief van Nederland Circulair! in samenwerking met het Rijksbrede Programma ‘Nederland Circulair in 2050’. De prijzen gaan naar de meest iconische circulaire producten of projecten die laten zien wat circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Met 120 aanmeldingen was de competitie ook dit jaar weer sterk. De circulaire economie leeft volop in Nederland. Dat reflecteert zich zowel in de kwantiteit als kwaliteit van de aanmeldingen.

(Gepubliceerd op 21 februari 2019; update 4 maart 2019)

Criteria

Wat is een iconisch circulair project? De vier kenmerken van een iconisch circulair project zijn:

 1. Circulariteit: Maximale herbruikbaarheid van grondstoffen en materialen; minimale waardevernietiging van grondstoffen en materialen; circulair op het vlak van product, technologie én businessmodel;
 2. Schaalbaarheid: Grote impact of potentie hiervoor; opschaalbaar naar rest van Nederland en daarbuiten; duidelijke en aansprekende visie voor een circulaire toekomst;
 3. Samenwerking: Projecten op regio-, sector-, ketenniveau of verder; samenwerking tussen bedrijven en organisaties uit allerlei disciplines;
 4. Businessmodel: Financieel gezond businessmodel; geen (structurele) behoefte aan subsidie.

Circular Awards 2019: Privaat en publiek

Dit jaar reiken we twee hoofdprijzen uit: een voor publieke partijen (de Circular Award Public) en een voor private organisaties (de Circular Award Business). Het aanleggen van een circulaire snelweg is nou eenmaal iets anders dan een circulaire wasmachine maken. Zo kunnen we circulaire projecten toch zo goed mogelijk met elkaar vergelijken. Daarvoor zijn ook nog subcategorieën toegevoegd.

Onder publieke organisaties vallen alle gemeentes, provincies en waterschappen in Nederland. Alle overige circulaire helden schrijven zich in onder de categorie privaat (Business).

Procedure

Welke procedure leidt tot de verkiezing van de Circular Awards 2019?

 • Categorieën: Voor de private projecten en ondernemingen identificeren we vijf categorieën gelinkt aan de vijf tafels van het Grondstoffenakkoord. Dit zijn Consumptiegoederen, Kunststoffen, Biomassa & Voedsel, Maakindustrie en Bouw. Bij de publieke instellingen maken we onderscheid tussen projecten van gemeentes, provincies en waterschappen.
 • In aanmerking: Zowel projecten, producten, diensten als gehele organisaties komen in aanmerking. Denk verder aan de belangrijke rol die publieke partijen spelen als verbinder, facilitator en aanjager om hun inwoners, bedrijven of andere belanghebbenden hebben te motiveren. Alle soorten circulaire projecten zijn welkom.
 • Aanmelding: Initiatiefnemers en medewerkers kunnen online het aanmeldformulier invullen. Alle aanmeldingen zijn namens Nederland Circulair! in beheer van Mark Beumer (Het Groene Brein) en Frans van der Groen (MVO Nederland).
 • Inschrijftermijn: De inschrijving is geopend van 17 september 2018 tot en met 25 januari 2019.
 • Vakjury: We stellen twee vakjury’s samen: één voor de Circular Award Business en één voor de Circular Award Public. De vakjury’s bestaan uit experts op het vlak van de circulaire economie. De vakjury van de Circular Award Business wordt voorgezeten door prof. dr. Jacqueline Cramer (Universiteit Utrecht). De vakjury van de Circular Award Public wordt voorgezeten door Hein van Stokkom (waterschap Brabantse Delta).
 • Besluitvorming: Nederland Circulair! maakt een voorselectie van drie tot vijf inzendingen per categorie. De vakjury kiest uit deze voorselectie op basis van de vier criteria de beste inzending per categorie. Tijdens de finale pitchen de finalisten (vijf voor de Circular Award Business, drie voor de Circular Award Public). De vakjury’s kiezen samen met het publiek één totaalwinnaar van de Circular Award Business en één totaalwinnaar voor de Circular Award Public.
 • Prijs: De hoofdprijs bestaat primair uit eer en exposure. Daarnaast mag de totaalwinnaar van de Circular Award Business een jaar lang de unieke circulaire trofee in huis voeren. De prijzen worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse werkconferentie Circulaire Economie van het Rijksbrede Programma Circulaire Economie op 21 februari 2019.

De belangrijkste data:

 • 17/09 – 25/01/2019 – Inschrijving geopend
 • 26/01/2019 – 15/02/2019 – Voorselectie en nominatie finalisten
 • 2e helft februari 2019 (exacte datum volgt) – Bekendmaking finalisten
 • 21/02/2019 – Finale en uitreiking circulaire trofee door staatssecretaris Stientje van Veldhoven

Aanmelding Circular Awards

De inschrijving is gesloten, wij zijn begonnen met de voorselectie. Houd deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven. Via deze pagina worden de finalisten bekend gemaakt. Mocht u aanvullingen hebben bij uw inschrijving, neem dan contact op met mark.beumer@hetgroenebrein.nl of f.vandergroen@mvonederland.nl.

Vragen? Neem contact met ons op

06 4112 2803

06 2914 9244

Stuur ons een bericht

13 + 11 =

De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van :

NEDERLAND CIRCULAIR! wordt ondersteund door:

Uitvoerende partijen zijn:

De Week van de Circulaire Economie is DÉ LANDELIJKE CAMPAGNEWEEK VOOR DE CIRCULAIRE ECONOMIE. De Week geeft een podium aan bedrijven en instellingen die circulaire voorlopers zijn. Goede voorbeelden worden getoond, circulaire voorlopers ontmoeten elkaar, circulaire zoekers kunnen aan de slag met concrete handvatten.