Circular Awards 2020

De inschrijving voor de Circular Awards opent in oktober 2019

In 2020 zoekt het Versnellingshuis Nederland Circulair! in samenwerking met het programma ‘Nederland Circulair in 2050’ van de Rijksoverheid voor de derde keer iconische circulaire projecten: innovatieve projecten en producten van ondernemingen en overheden die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Wie ontvangen dé Circular Awards 2020?

Categorieën

We organiseren in 2020 drie uitreikingen: één voor bedrijven (Circular Award Business) en één voor (semi-)publieke instellingen (Circular Award Public). Daarnaast gaan we in 2020 op zoek naar circulaire burgerinitiatieven die kans maken op een Eervolle Vermelding.

Voor bedrijven: Circular Award Business

Voor mkb en corporates die circulair innoveren binnen hun eigen bedrijfsvoering, dan wel startups die een volledig circulair businessmodel hebben ontwikkeld.

Voor publieken: Circular Award Public

Alle projecten van gemeentes, provincies, waterschappen en onderwijsinstellingen, alsmede Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf;

Voor burgerinitiatieven: Eervolle Vermelding

Initiatieven van individuele burgers of groepjes burgers die zich inzetten om een bijdrage te leveren aan het meer circulair maken van de (lokale) samenleving. Kenmerk is dat er geen gevestigde organisatie achter zit. Het gaat om de eigen ideeën en inzet van burgers.

Opmerkingen

Publiek-private samenwerkingen mogen zich inschrijven in één categorie naar keuze, waar zij achten dat hun inschrijving het beste past.

De Circular Awards zijn niet primair bedoeld voor programma’s (schrijf concrete projecten apart in).

Criteria

Wat is een iconisch circulair project? De vier kenmerken van een iconisch circulair project zijn:

 1. Circulariteit: Maximale herbruikbaarheid van grondstoffen en materialen; minimale waardevernietiging van grondstoffen en materialen; circulair op het vlak van product, technologie én businessmodel;
 2. Schaalbaarheid: Grote impact of potentie hiervoor; opschaalbaar naar rest van Nederland en daarbuiten; duidelijke en aansprekende visie voor een circulaire toekomst;
 3. Samenwerking: Projecten op regio-, sector-, ketenniveau of verder; samenwerking tussen bedrijven en organisaties uit allerlei disciplines;
 4. Businessmodel: Financieel gezond businessmodel; geen (structurele) behoefte aan subsidie.

Procedure

Welke procedure leidt tot de verkiezing van de Circular Awards 2019?

 • In aanmerking: Zowel projecten, producten, diensten als gehele organisaties komen in aanmerking.
 • Aanmelding: Initiatiefnemers en medewerkers kunnen online het aanmeldformulier invullen. Alle aanmeldingen zijn namens het Versnellingshuis Nederland Circulair! in beheer van Mark Beumer (Het Groene Brein) en Irene Samwel (MVO Nederland).
 • Inschrijftermijn: De inschrijving is geopend van 7 oktober 2019 tot en met 3 januari 2020.
 • Vakjury’s: Een vakjury onder leiding van prof. dr. Louise Vet (NIOO-KNAW) evalueert de inzendingen voor de Circular Award Business. Een vakjury onder leiding van prof. dr. Jacqueline Cramer (Universiteit Utrecht) evalueert de inzendingen voor de Circular Award Public en de Eervolle Vermelding Burgerinitiatieven.
 • Besluitvorming: Het Versnellingshuis Nederland Circulair! maakt een voorselectie van ongeveer 15 inzendingen per categorie. Voor de Circular Award Business en de Circular Award Public kiezen de twee vakjury’s op basis van de vier criteria uit deze voorselectie de drie beste inzendingen per categorie. Deze finalisten (drie voor de Circular Award Business en drie voor de Circular Award Public) mogen pitchen op de jaarlijkse Nationale Conferentie Circulaire Economie van het Rijksbrede Programma Circulaire Economie op 13 februari 2020. De vakjury’s kiezen samen met het publiek één totaalwinnaar van de Circular Award Business en één totaalwinnaar voor de Circular Award Public. Voor de Eervolle Vermelding Burgerinitiatieven is geen finale met pitches. De betreffende vakjury kiest enkele initiatieven die op de Nationale Conferentie Circulaire Economie een onderscheiding ontvangen.
 • Prijs: De hoofdprijs bestaat primair uit eer en exposure. De winnaars van de Circular Award Business en Circular Award Public mogen een jaar lang een unieke, circulaire trofee in huis voeren. De prijzen worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse Nationale Conferentie Circulaire Economie van het Rijksbrede Programma Circulaire Economie op 13 februari 2020.

De belangrijkste data:

 • 17/09 – 25/01/2019 – Inschrijving geopend
 • 26/01/2019 – 15/02/2019 – Voorselectie en nominatie finalisten
 • 2e helft februari 2019 (exacte datum volgt) – Bekendmaking finalisten
 • 21/02/2019 – Finale en uitreiking circulaire trofee door staatssecretaris Stientje van Veldhoven

Aanmelding Circular Awards

De inschrijving is gesloten, wij zijn begonnen met de voorselectie. Houd deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven. Via deze pagina worden de finalisten bekend gemaakt. Mocht u aanvullingen hebben bij uw inschrijving, neem dan contact op met mark.beumer@hetgroenebrein.nl of f.vandergroen@mvonederland.nl.

1 + 2 =

Vragen? Neem contact met ons op

06 2914 9244

Stuur ons een bericht

10 + 3 =

De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van :

NEDERLAND CIRCULAIR! wordt ondersteund door:

Uitvoerende partijen zijn:

De Week van de Circulaire Economie is DÉ LANDELIJKE CAMPAGNEWEEK VOOR DE CIRCULAIRE ECONOMIE. De Week geeft een podium aan bedrijven en instellingen die circulaire voorlopers zijn. Goede voorbeelden worden getoond, circulaire voorlopers ontmoeten elkaar, circulaire zoekers kunnen aan de slag met concrete handvatten.