Circular Awards 2019

Inschrijving is geopend! Heb jij een iconisch circulair project?

Schrijf je nu in!

Nederland Circulair! organiseert in samenwerking met het Rijksbrede Programma Circulaire Economie de Circular Awards 2019. Een zoektocht naar de meest iconische circulaire projecten, producten, ondernemingen en publieke instellingen die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Wie ontvangt een Circular Award 2019?

Criteria

Wat is een iconisch circulair project? De vier kenmerken van een iconisch circulair project zijn:

 1. Circulariteit: Maximale herbruikbaarheid van grondstoffen en materialen; minimale waardevernietiging van grondstoffen en materialen; circulair op het vlak van product, technologie én businessmodel;
 2. Schaalbaarheid: Grote impact of potentie hiervoor; opschaalbaar naar rest van Nederland en daarbuiten; duidelijke en aansprekende visie voor een circulaire toekomst;
 3. Samenwerking: Projecten op regio-, sector-, ketenniveau of verder; samenwerking tussen bedrijven en organisaties uit allerlei disciplines;
 4. Businessmodel: Financieel gezond businessmodel; geen (structurele) behoefte aan subsidie.

Circular Awards 2019: Privaat en publiek

Dit jaar reiken we twee hoofdprijzen uit: een voor publieke partijen (de Circular Award Public) en een voor private organisaties (de Circular Award Business). Het aanleggen van een circulaire snelweg is nou eenmaal iets anders dan een circulaire wasmachine maken. Zo kunnen we circulaire projecten toch zo goed mogelijk met elkaar vergelijken. Daarvoor zijn ook nog subcategorieën toegevoegd.

Onder publieke organisaties vallen alle gemeentes, provincies en waterschappen in Nederland. Alle overige circulaire helden schrijven zich in onder de categorie privaat (Business).

Procedure

Welke procedure leidt tot de verkiezing van de Circular Awards 2019?

 • Categorieën: Voor de private projecten en ondernemingen identificeren we vijf categorieën gelinkt aan de vijf tafels van het Grondstoffenakkoord. Dit zijn Consumptiegoederen, Kunststoffen, Biomassa & Voedsel, Maakindustrie en Bouw. Bij de publieke instellingen maken we onderscheid tussen projecten van gemeentes, provincies en waterschappen.
 • In aanmerking: Zowel projecten, producten, diensten als gehele organisaties komen in aanmerking. Denk verder aan de belangrijke rol die publieke partijen spelen als verbinder, facilitator en aanjager om hun inwoners, bedrijven of andere belanghebbenden hebben te motiveren. Alle soorten circulaire projecten zijn welkom.
 • Aanmelding: Initiatiefnemers en medewerkers kunnen online het aanmeldformulier invullen. Alle aanmeldingen zijn namens Nederland Circulair! in beheer van Mark Beumer (Het Groene Brein) en Frans van der Groen (MVO Nederland).
 • Inschrijftermijn: De inschrijving is geopend van 17 september 2018 tot en met 25 januari 2019.
 • Vakjury: We stellen twee vakjury’s samen: één voor de Circular Award Business en één voor de Circular Award Public. De vakjury’s bestaan uit experts op het vlak van de circulaire economie. De vakjury van de Circular Award Business wordt voorgezeten door prof. dr. Jacqueline Cramer (Universiteit Utrecht). De vakjury van de Circular Award Public wordt voorgezeten door Hein van Stokkom (waterschap Brabantse Delta).
 • Besluitvorming: Nederland Circulair! maakt een voorselectie van drie tot vijf inzendingen per categorie. De vakjury kiest uit deze voorselectie op basis van de vier criteria de beste inzending per categorie. Tijdens de finale pitchen de finalisten (vijf voor de Circular Award Business, drie voor de Circular Award Public). De vakjury’s kiezen samen met het publiek één totaalwinnaar van de Circular Award Business en één totaalwinnaar voor de Circular Award Public.
 • Prijs: De hoofdprijs bestaat primair uit eer en exposure. Daarnaast mag de totaalwinnaar van de Circular Award Business een jaar lang de unieke circulaire trofee in huis voeren. De prijzen worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse werkconferentie Circulaire Economie van het Rijksbrede Programma Circulaire Economie op 21 februari 2019.

De belangrijkste data:

 • 17/09 – 25/01/2019 – Inschrijving geopend
 • 26/01/2019 – 15/02/2019 – Voorselectie en nominatie finalisten
 • 2e helft februari 2019 (exacte datum volgt) – Bekendmaking finalisten
 • 21/02/2019 – Finale en uitreiking circulaire trofee door staatssecretaris Stientje van Veldhoven

Aanmelding Circular Awards

Algemene omschrijving:

Titel project of organisatie

Gaat het om een privaat project/organisatie of om een publiek project?

Privaat project/organisatiePubliek project/instelling

Beschrijf kort je project of organisatie/instelling (ca. 50 woorden)

URL van een webpagina met meer info over je project/organisatie

Wat is de schaal van de best practice?

RegionaalLandelijkInternationaal

Wat is de stand van zaken?


Selectiecriteria:

Criterium Circulariteit

Criterium Schaal

Criterium Samenwerking

Criterium Verdienmodel


USP:

Waarom is je project/organisatie onderscheidend en dient het volgens jou dé Circular Award (Public) binnen te slepen?


Contactgegevens:

Evt. andere contactgegevens (twitter, linkedIn, FB)

Vragen? Neem contact met ons op

06 4112 2803

06 2914 9244

Stuur ons een bericht

4 + 14 =

De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van :

NEDERLAND CIRCULAIR! wordt ondersteund door:

Uitvoerende partijen zijn:

De Week van de Circulaire Economie is DÉ LANDELIJKE CAMPAGNEWEEK VOOR DE CIRCULAIRE ECONOMIE. De Week geeft een podium aan bedrijven en instellingen die circulaire voorlopers zijn. Goede voorbeelden worden getoond, circulaire voorlopers ontmoeten elkaar, circulaire zoekers kunnen aan de slag met concrete handvatten.