FAQ

Veelgestelde vragen

 • Sla lijst over
  • Mail naar info@deweekvandecirculaireeconomie.nl of neem contact op met de desbetreffende deelnemer/hub. Je kunt de contactgegevens van de hub/deelnemer vinden door de deelnemerspagina te bezoeken.

   Het Versnellingshuis kan uw vragen hierover niet beantwoorden.

  • De Week van de Circulaire Economie is dé jaarlijkse campagneweek voor de circulaire economie. Deze vindt in 2024 voor de 9e keer plaats, van maandag 11 tot en met zaterdag 16 maart. Het doel? Laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat bezoekers en bedrijven die de (eerste) stappen op het gebied van circulariteit nog moeten zetten daarvan kunnen leren.

   Door het hele land en aansluitend op verschillende circulaire thema’s worden evenementen en activiteiten georganiseerd, krijgen goede voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om ook zelf aan de slag te gaan in de circulaire economie.

   Er vinden verspreid over het hele land programma’s plaats, bij bedrijven en (overheids)organisaties zelf en bij circulaire hubs. Dit zijn broedplaatsen waar alle kennis en kunde in huis is om circulair ondernemerschap van de grond te tillen en waar het bruist van innovatie en pioniersdrift.

  • Hubs en deelnemers zijn vrij zelf invulling te geven aan de Week van de Circulaire Economie. Evenementen en activiteiten kunnen het geven van een lezing zijn, een workshop, een open dag of een rondleiding, maar ook een online tour, de publicatie van een paper of een live Q&A met een expert.

  • De Week van de Circulaire Economie 2024 vindt plaats van maandag 11 tot en met zaterdag 16 maart. Plan je evenement of activiteit in deze periode om te profiteren van het bereik van de campagne van de Week van de Circulaire Economie.

  • De Week van de Circulaire Economie is een landelijk evenement en vindt plaats op verschillende locaties verspreid over heel Nederland. Je bent vrij zelf je locatie te kiezen. Je kunt je eigen evenement natuurlijk ’in huis’ organiseren of online, maar je kunt je ook aansluiten bij een van de programma’s die de regionale circulaire hubs organiseren, zoals Circulair Friesland of The New Block in Eindhoven. Neem daarvoor contact op met een hub in jouw regio. Een overzicht van hubs vind je hier.

  • Een evenement of activiteit is (in principe) gratis voor bezoekers en gaat inhoudelijk over circulair ondernemen.

  • De deadline voor het aanmelden van je evenement is uiterlijk 16 februari 2024. Na die datum kunnen wij jouw evenement niet meer meenemen op de agenda.

   Heb je je programma al rond? Geef het alvast door. Hoe eerder, hoe beter wij het mee kunnen promoten in aanloop naar de Week van de Circulaire Economie via onze verschillende kanalen.

   Je kunt je programma via dit formulier uploaden.

  • De Week van de Circulaire Economie wil bijdragen aan de doelstellingen Nederland Circulair in 2050. De afgelopen jaren zijn er stappen gemaakt in de circulaire transitie maar het gaat nog lang niet snel genoeg. Om meer ondernemers te stimuleren circulair te werken en hen praktisch op weg te helpen, willen we de komende jaren flink groeien in zichtbaarheid en bereik. Om dit te realiseren is een bijdrage van deelnemers nodig. Net als jullie ambassadeurschap. Laat dus vooral ook zelf zien dat je onderdeel bent van de Week en trots op de circulaire stappen die jouw bedrijf of organisatie al heeft gemaakt!

   Dit was vorige jaren toch niet zo?

   Dat klopt, en hoewel de Week van de Circulaire Economie de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een sterk merk onder deelnemers, kan de naamsbekendheid en zichtbaarheid beter. Nederland telde in januari 2023 maar liefst 2.325.141 actieve ondernemers. De komende jaren willen we dat veel meer ondernemers, bedrijven en organisaties zich aansluiten en de circulaire community laten groeien.

  • We vragen organisaties, bedrijven en ondernemers om een bijdrage naar draagkracht. Uitgangspunt is dat grotere organisaties in staat zijn een grotere financiële bijdrage te kunnen leveren dan kleinere bedrijven. Grotere bedrijven en organisaties houden de bijdrage lager voor de kleinere deelnemers.

  • Meld je aan via het formulier. Organiseer een evenement op één van de dagen van de Week van de Circulaire Economie. Dit kan variëren van groot tot klein, van een workshop of een webinar, tot rondleiding of excursie. Het is ook mogelijk een evenement dat al gepland staat rondom de circulaire economie te thematiseren. Je kan ook bij één van de circulaire hubs aansluiten. Dan profiteer je van de communicatiekracht van zowel de hubs als de Week van de Circulaire Economie.

   Breng de Week van de Circulaire Economie vooral ook zelf (intern of extern) onder de aandacht. Bedenk bijvoorbeeld een leuke actie voor je medewerkers, of breng een aankondiging of rapport naar buiten tijdens ‘de Week’. Zo versterken we elkaar.  #circulaireeconomie

  • Hubs zijn een spin in het web op het gebied van de circulaire economie in een specifieke stad/regio, of op een specifiek thema. Een hub is een plek of bedrijf waar het bruist van circulaire innovatie en waar mensen geïnspireerd raken hoe de circulaire economie er uit ziet en/of in aanraking kunnen komen met circulaire producten, diensten of business. Tijdens de Week van de Circulaire Economie spelen hubs een belangrijke rol als organisator van activiteiten, als ontmoetingsplek en podium voor circulaire ondernemingen om hun activiteiten te laten zien.

   Een hub ziet de meerwaarde in samenwerking met ondernemers, bedrijven, onderzoekers, studenten, overheden en burgers om de circulaire economie verder te brengen

   Een hub ziet zichzelf als versneller en brengt initiatieven bij elkaar om kennis en kunde uit te wisselen en een (lokaal of regionaal) netwerk te bouwen. Een hub heeft de faciliteiten om mooie events te organiseren (zowel online en hybride als op locatie).

   Hier vind je alle circulaire hubs die deze editie meedoen met de Week van de Circulaire Economie.

  • Hier vind je het overzicht van de circulaire hubs die programmering verzorgen tijdens de Week van de Circulaire Economie. Wil je je aansluiten bij één van deze hubs, neem dan contact op met de desbetreffende hub. Hou er daarbij rekening mee dat hubs een beperkt aantal plekken en tijdslots hebben én dat sommige hubs een bijdrage vragen voor bijvoorbeeld zaalhuur.

   Als je twijfelt over bij welke hub jouw evenement het beste past of even wilt sparren, neem dan contact op met de organisatie van de Week via de mail: info@deweekvandecirculaireeconomie.nl. Wij kijken dan of we een mooie match kunnen maken met jouw idee voor een event en een hub.

  • Stuur de informatie voor je evenement uiterlijk 16 februari 2024 (en liever eerder) naar info@deweekvandecirculaireeconomie.nl; dan zorgen wij dat het op de website van de Week van de Circulaire Economie komt.

   Als je een evenement via één van de hubs organiseert, nemen zij het ook op in hun agenda.

   Daarnaast moedigen we het natuurlijk sterk om je evenement ook in je eigen netwerk te promoten. Gebruik daarvoor de #circulaireeconomie! Zo bouwen we samen aan de zichtbaarheid van de Week van de Circulaire Economie.

   In het partner-pakket dat je van ons als deelnemer ontvangt, zitten allerlei online en offline middelen waarmee je aan relaties en klanten kunt laten zien onderdeel bent van de Week van de Circulaire Economie.

  • Jazeker, we moedigen deelnemers aan mee te dingen naar deze landelijke awards. Meld je hier aan. De uitreiking vindt plaats tijdens de Nationale Conferentie op donderdag 14 maart 2024.

  • Initiatiefnemer van de Week van de Circulaire Economie is Het Versnellingshuis Nederland Circulair. Uitvoering van de Week van de Circulaire Economie is in handen van Het Groene Brein en GRRR.