Foodvalley biedt podium aan circulariteit in de voedselindustrie

Foodvalley is tijdens de Week van de Circulaire Economie net zoals vorig jaar een circulaire hub. “We laten zien hoeveel circulaire stappen de voedselindustrie al zet”, vertelt Caroline Duivenvoorden, programmamanager Circular Agrifood. “Want die ontwikkelingen verdienen absoluut een podium.”
Net als voorgaande jaren organiseert Foodvalley tijdens de Week van de Circulaire Economie diverse bijeenkomsten. “Maar dit keer doen we dat anders dan anders. We brengen onze Upcycling Community namelijk samen met de Protein Community”. Caroline legt uit waarom. “Bij de productie van plantaardige eiwitten komen vaak reststromen vrij. Die kunnen we mogelijk weer omzetten in nieuwe ingrediënten en tegelijk kunnen de producenten van plantaardige producten ook weer gebruikmaken van ‘upcycled’ ingrediënten. Door partijen op het gebied van reststromen en eiwitten samen te brengen, kunnen we meer van dit soort kansen ontdekken. We willen laten zien welke oplossingen er zijn en hoe fabrikanten deze ingrediënten kunnen toepassen in hun producten.”
Echt lekkere producten
Foodvalley zal ook een speciale proeverij opzetten. “Bezoekers kunnen daar kennismaken met producten die zijn gemaakt van ingrediënten uit reststromen”, vertelt Carlos Cabrera, oprichter van upcycling-bedrijf Greencovery. “Vorig jaar was dat een groot succes. We hebben toen verschillende toepassingen van onze vezels en andere ingrediënten laten proeven. Dat leverde waardevolle gesprekken op met de aanwezigen.” De paprikadip met havervezels was favoriet. “Zo’n proeverij is een ideale manier om te laten zien dat het opwaarderen van reststromen niet alleen duurzaam is, maar ook kan leiden tot echt lekkere producten.”
Krachten bundelen
“Onze partners mogen tijdens de Week van de Circulaire Economie onder de vlag van Foodvalley eigen evenementen organiseren”, vertelt Caroline. Ze noemt dit één van de manieren waarop Foodvalley de krachten bundelt met gelijkgestemde partijen. “Eén van de manieren waarop we laten zien dat we samen impact hebben. En waarop we aantonen hoe de voedselindustrie vooroploopt in de transitie naar een circulaire economie.”
Meer weten? Zie The Upcycling Community Hub – Foodvalley – de Week van de Circulaire Economie!