Toekomst Textiel: Wolterra

Wolterra verwerkt ongewassen schapenwol tot biologische bodemverbeteraar en circulaire meststof, geschikt voor professioneel en particulier gebruik.

Wolterra-Dirk-Jan-van-Dalfsen

Kom naar de open dag van Wolterra!

Wolterra verwerkt ongewassen schapenwol tot bodemverbeteraar en circulaire meststof. Schapenscheerder Dirk Jan van Dalfsen uit Ermelo richtte Wolterra (in 2021) op. Hij startte met het omzetten van de wol die ‘overbleef’ na het schapen-scheren in wolkorrels. De Nederlandse wol wordt ambachtelijk verwerkt met zelf ontwikkelde apparatuur op zonne-energie. Deze schapenwolkorrels dienen in de natuur als voedsel voor planten, (fruit)bomen, (groente)tuinen, landbouw, sedumdaken, et cetera. Door dit op regionale schaal te doen maken we de cirkel rond. Deze korte keten past uitstekend als duurzame mineralenvoeding, bodemverbeteraar en waterbuffer bij tuinieren in de (moes)tuin, op terras of balkon en binnen de kringlooplandbouw.

Nieuws!

De wolkorrels van Wolterra mogen gebruikt worden in de biologische productie. Wolterra komt op de input lijst van de Skal als B meststof. De schapenwolpellets en wolvlokken zijn geschikt voor professioneel en particuliere toepassing, bijvoorbeeld voor:

    • verwerken in potgrond (als circulaire meststof en bodemverbeteraar voor sier- en tuinplanten);
    • gebruiken bij het bestrijden van slakken: schapenwol werkt goed tegen slakken;
    • gebruiken in de kringlooplandbouw;
    • toepassen bij bio-based doeleinden zoals groene daken;
    • benutten in de land-, tuin- en bosbouwsector;
    • inzetten als duurzame vervanger van kunstmest;
    • verwerken in uw moestuin.

Schapenwol in de tuin wordt volledig afgebroken. Zo is schapenwol van een afvalproduct tot een circulair product geworden!

Samenwerking in de keten

Wolterra werkt samen met toonaangevende textielondernemers, waaronder bijvoorbeeld The Knitwit Stable, Deventer Schaapskudde Wolproject, Hollands Wolcollectief, Alles Wol en New Tailor. Zij verwerken alleen lokale wol in hun kleding- en interieurproducten. De wol die geen bestemming vindt, wordt bij Wolterra verwerkt tot wolkorrels.

Ben je ook benieuwd naar hoe lokale wol uit reststromen kan worden verwerkt tot wolkorrels als bodemverbeteraar en circulaire meststof? Kom langs bij de open dag van Wolterra en ga in gesprek met oprichter Dirk Jan van Dalfsen over hoe ook jij kunt samenwerken met Wolterra.

Praktische informatie

📍 Datum & Locatie: Vrijdag 21 maart 2025, 10:00 – 16:00uur, Telgterweg 200, 3882 NC Ermelo
Aanmelden: via Eventbrite.
Ontvang een sample zakje wolkorrels bij jouw bezoek aan Wolterra bij registratie via Eventbrite.

Heb je nog vragen?

Dirk Jan van Dalfsen
info@wolterra.nl

Wolterra-Dirk-Jan-van-Dalfsen en schapen
Wolterra Schaap en Producten
Toekomst Textiel

Meer weten over de Toekomst Textiel hub

Verandering begint bij verbinding, Fibershed faciliteert en ondersteunt duurzame relaties tussen ketenspelers, van Grond tot Garderobe. Samen met boeren, makers, ontwerpers, producenten en onderzoekers werken we aan een veerkrachtige, natuurlijke en zo lokaal mogelijke textielwaardeketen, waarin iedereen op gelijkwaardige basis verbonden is.

In het kader van de Week van de Circulaire Economie bevat het programma naast open deuren dagen en workshops ook een serie publiek toegankelijke ‘Goede Gesprekken op locatie’ waarin de spelers, van grond tot garderobe, van boer tot maker en drager met elkaar in gesprek gaan over de toekomst van textiel.

Tijdens de Toekomst Textiel, ervaar je de route die textiel en kledingstuk aflegt, en je maakt kennis met ondernemers die zich inzetten voor een lokale, circulaire en regeneratieve textiel en kledingsector in Nederland.

Geïnteresseerd in de activiteiten en initiatieven van deze community? Neem een kijkje op: Toekomst Textiel.

Bekijk meer evenementen