Toekomst Textiel: Nieuwe Instituut

New Store sessions met Joline Jolink en Iris Veentjer over pionieren in de modeindustrie

NewStore30 ©PetravanderRee

New Store sessions met Joline Jolink en Iris Veentjer

Naast bestaande producten laat New Store, de experimentele pop-up museumwinkel van het Nieuwe Instituut, ook nieuwe ontwerpen in opdracht ontwikkelen. Tijdens de Week van de Circulaire Economie gaat Joline Jolink in gesprek met Rachid Naas over pionieren in de modeindustrie en presenteert Iris Veentjer haar product Undergarten: een volledig biologisch afbreekbare onderbroek, speciaal voor New Store in opdracht ontwikkeld.

Fashion Farming met Joline Jolink

In 2023 verhuisde duurzame mode-pionier Joline Jolink van Rotterdam naar Welsum, Overijssel. Hier bouwt ze aan een regeneratieve mode boerderij: een plek waar bezoekers kunnen ervaren hoe zogenaamde farm-to-closet collecties op duurzame wijze kunnen worden ontwikkeld en geproduceerd. De Fashion Farm is een unieke plek, welke ruimte biedt om mode, natuur en educatie te verenigen. Jolink maakt met deze rigoureuze stap onderdeel uit van een opvallende beweging binnen het Nederlands mode- en textielveld. Een groeiend aantal professionals verplaatst zich richting het platteland om op eigenzinnige wijze de relatie tussen mode en ecologie te herdefiniëren.

‘Mode heeft het in zich verandering aan te zwengelen. Met mijn collecties vertel ik verhalen van lokale makers en maakprocessen uit de hele keten: van grondstof naar kledingstuk tot wat er daarna mee gebeurt. Ik bevraag mijn plek in dat systeem in het licht van de grote uitdagingen van deze tijd: ‘Moet ik nog wel grondstoffen onttrekken aan de aarde?’ Of: ‘Moet ik nog wel nieuwe kleding blijven produceren?’ Joline Jolink

Tijdens de talk geeft Jolink inzicht in alledaagse werkzaamheden en wat het inhoudt om op regeneratieve wijze textiel en mode te ontwikkelen. Het gesprek wordt gemodereerd door Rachid Naas. Fashion Farming met Joline Jolink maak onderdeel uit van een serie talks geïnitieerd door New Store, de experimentele pop-up museumwinkel van het Nieuwe Instituut.

New Store presenteert Iris Veentjer

Met financiële steun van de Gemeente Rotterdam is New Store in 2024 gestart met een samenwerking met ontwerper Iris Veentjer, aan wie zij de opdracht gaven om een textielproduct voor de New Store te ontwikkelen. Tijdens deze eerste Product Drop in de foyer van het Nieuwe Instituut presenteert Iris haar Undergarten prototype: een onderbroek gemaakt van volledig biologisch afbreekbaar katoen.

Naast het onthullen van Iris Veentjers prototype is deze Product Drop ook een essentieel moment in de ontwikkelfase van het product, waarin we feedback en suggesties verzamelen. Wat vind jij van het idee van een afbreekbare onderbroek? Zou je zo’n onderbroek zelf dragen? Of je nou een expert bent op het gebied van mode en textiel, óf gewoon een (mogelijke) drager van een onderbroek als deze, jouw input helpt enorm. Undergarten wordt na deze Product Drop verder ontwikkeld en verschijnt eind 2025 in de schappen van New Store.

Programma event

19:00 – Inloop
19:30 – 20.15 Fashion Farming met Joline Jolink
20:30 – 21.00 New Store presenteert Iris Veentjer
21.00 – 22:00 Netwerk en drinks
22:00 – Einde

Praktische informatie

📍 Date & Location: Donderdag 20 maart 2025, 19:00 – 22:00 uur, Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam
Aanmelden kan via Eventbrite.

Heb je nog vragen?

Joline Jolink, Ontwerper, ondernemer, fashion farmer
Iris Veentjer Eigenaar bij Studio i Focus en RietGoed
info@nieuweinstituut.nl
Of kijk voor meer informatie op de website.

NewStore30©PetravanderRee-1
Toekomst Textiel

Meer weten over de Toekomst Textiel hub

Verandering begint bij verbinding, Fibershed faciliteert en ondersteunt duurzame relaties tussen ketenspelers, van Grond tot Garderobe. Samen met boeren, makers, ontwerpers, producenten en onderzoekers werken we aan een veerkrachtige, natuurlijke en zo lokaal mogelijke textielwaardeketen, waarin iedereen op gelijkwaardige basis verbonden is.

In het kader van de Week van de Circulaire Economie bevat het programma naast open deuren dagen en workshops ook een serie publiek toegankelijke ‘Goede Gesprekken op locatie’ waarin de spelers, van grond tot garderobe, van boer tot maker en drager met elkaar in gesprek gaan over de toekomst van textiel.

Tijdens de Toekomst Textiel, ervaar je de route die textiel en kledingstuk aflegt, en je maakt kennis met ondernemers die zich inzetten voor een lokale, circulaire en regeneratieve textiel en kledingsector in Nederland.

Geïnteresseerd in de activiteiten en initiatieven van deze community? Neem een kijkje op: Toekomst Textiel.

Bekijk meer evenementen