Maximaliseren van hergebruik binnen maatschappelijk vastgoed

Leer meer over circulair bouwen en gewoon doen, van een schoolgebouw en nog veel meer, naar een NME-centrum en kinderdagverblijf

gemeente zaanstad

Circulair bouwen bij gemeente Zaanstad; van een schoolgebouw en nog veel meer, naar een NME-centrum en kinderdagverblijf. Leer van de ervaringen en inzichten van Ronald de Vries, de projectleider van het ingenieursbureau van de gemeente Zaanstad. Zodat jij straks mogelijk ook verder aan de slag kunt.

We verwelkomen je graag op maandag 11 maart, met een inloop vanaf 14:45 uur in het stadhuis van gemeente Zaanstad (pal naast station Zaandam). Tijdens de bijeenkomst delen we kennis over het maximaliseren van hergebruik binnen maatschappelijk vastgoed. De gastles, die om 15:00 uur begint in de raadzaal, behandelt uitdagingen, obstakels en kansen aan de hand van de R-ladder. Het ultieme doel is om gemeenten, organisaties en bedrijven aan te moedigen om te putten uit bestaande bronnen en te ontdekken wat er al mogelijk is.

 

Optimaal hergebruik
Circulaire bouw staat centraal in ons project, waarbij we een voormalige schoolgebouw benutten voor de bouw van het Zaans Natuur en Milieu Centrum (ZNMC) en een kinderdagverblijf. Door bestaande bouwmaterialen te hergebruiken, vermijden we onnodige aankopen en dragen we bij aan een duurzamere toekomst. Het schoolgebouw, voorheen gebruikt als basisschool, is volledig gedemonteerd, en de materialen zijn zorgvuldig opgeslagen. Begin maart ’24 start we met de opbouw van deze gerecyclede materialen aan het nieuwe centrum, inclusief een tentoonstellingsruimte, leslokalen, kantoorruimte, kinderdagverblijf en horecafaciliteiten.

Ontdek de transformatie op de bijgevoegde foto’s en lees meer in onze factsheet: “Circulair bouwen in de gemeente Zaanstad | Hoe dan?”*. Een innovatieve benadering van bouwen met respect voor het milieu en een duurzaam gebruik van bestaande middelen.

* https://nieuwzaansklimaat.zaanstad.nl/system/attachments/files/000/015/978/original/Factsheets_Zaanstad-ZNMC-mei2023.pdf

 

Praktische informatie

Maandag 11 maart, 15:00 – 17:00
Stadhuis Zaanstad, Zaandam, Stadhuisplein 100

Schrijf je in via duurzaamheid@zaanstad.nl voor deze inspirerende bijeenkomst.
We starten om 15:00 uur en ronden uiterlijk om 17:00 uur af, met ruimte voor vragen rond half 16:30 uur.
Kom met het OV of de fiets (bijv. via het snelfietspad vanaf Amsterdam Noord of de pont Hembrug). Het stadhuis bevindt zicht naast het NS-station Zaandam.

Contact

Team Duurzaamheid
duurzaamheid@zaanstad.nl

Meer weten over Gemeente Zaanstad

Gemeente Zaanstad werkt aan op weg naar circulair vanuit de integrale strategische opgave duurzaamheid.

 

Bekijk meer evenementen