Het Nieuwe Nassen – Food for Thought

Tijdens de Food for Thought-bijeenkomst in Bluecity delen we inzichten, uitdagingen en concrete stappen naar een plantaardige horeca.

BlueCity_Food_for_thought

Tijdens Het Nieuwe Nassen challenge ‘Meer plantaardig op de borden’ werken acht diverse deelnemers – van restaurants tot een ziekenhuis en een dierentuin – aan het integreren van meer plantaardige eiwitten in hun menu’s. Onder begeleiding van plant-based chef Pepijn Schmeink en de Green Protein Alliance ontdekken zij hoe deze stap bijdraagt aan duurzaamheid én culinaire innovatie. Tijdens de Food for Thought-bijeenkomst in BlueCity delen we inzichten, uitdagingen en concrete stappen naar een toekomstbestendige horeca.

In Nederland eten we gemiddeld 60% dierlijke en 40% plantaardige eiwitten, 20% van wat we eten wordt buitenhuis geconsumeerd. De verschuiving naar een plantaardig dieet, genaamd de eiwittransitie, is een cruciale stap om onze milieuvoetafdruk te verkleinen en een gezond eetpatroon te omarmen. Hoe pak je dat aan?

Acht deelnemers, acht ambities

Hoe pak je dat aan? Sinds 16 september 2024 doorlopen acht deelnemers aan deze challenge van Het Nieuwe Nassen een traject van meten, leren en experimenteren, onder begeleiding van plant-based chef én Het Nieuwe Nassen-ambassadeur Pepijn Schmeink en Green Protein Alliance (GPA).

Naast horecaondernemers Bar Blink, Dudok Horeca Groep Rotterdam, Masa en The Usual Rotterdam, doen ook Plaswijckpark, Maritiem Museum Rotterdam, Diergaarde Blijdorp en het ziekenhuis Sint Franciscus Gasthuis en Vlietland mee. Acht diverse deelnemers, dus acht uiteenlopende ambities en hobbels op de weg – je kan je voorstellen dat bij de omschakeling naar meer plantaardige gerechten een ziekenhuis met hele andere zaken rekening moet houden dan een restaurant of dierentuin.

Alle deelnemers zijn gestart met een eiweetmonitor uitgevoerd door Green Protein Alliance. Deze monitor geeft inzage in de verhouding tussen het volume dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten ingekocht en verkocht. Vervolgens gingen ze 1-op-1 aan de slag met plantbased chef Pepijn Schmeink om te kijken welke stappen gezet kunnen worden om meer plantaardige eiwitten in hun gerechten toe te voegen en veranderingen op de menukaart door te voeren.

Tijdens deze bijeenkomst presenteren we met hen de resultaten.

Het programma

  • 13:00 Introcutie
    Welkom en introductie Het Nieuw Nassen en Challenge Meer plantaardig op de borden door programmamanager van Het Nieuwe Nassen Jeanette Verdonk en Karin de Jager van de Afdeling Gezondheid van de gemeente Rotterdam.
  • 13:10 Eiweetmonitor
    Meten is weten. Alle deelnemers zijn gestart met een eiweetmonitor uitgevoerd door Green Protein Alliance. Deze monitor geeft inzage in de verhouding tussen het volume dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten ingekocht en verkocht. Aan de hand van deze inzichten, kan je starten met je menu te flippen. Marianne Karstens en Jessie van Hattum van Green Protein Alliance leggen uit.
  • 13:40 Onze aanpak
    Ervaringen en learnings van de deelnemers aan de Challenge. Het Nieuwe Nassen ambassadeur en begeleider Pepijn gaat in gesprek met drie deelnemers van de Challenge ‘Meer Plantaardig op de borden’. Hoe maken zij van plantaardig het best lopende gerecht?
  • 14:35 Q&A
    Brand los en stel al je vragen over deze challenge, de resultaten en de toekomst van plantaardig eten.
  • 14:45 Aankondiging nieuwe Het Nieuwe Nassen Challenge
    Ga ook aan de slag met Het Nieuwe Nassen en chrijf je in voor de nieuwste Challenge in samenwerking met We are Nature ‘Op weg naar Plasticvrije horeca’. Een introductie door ondernemer Hans van den Broek van The Shore.
  • 15:00 Afsluitende borrel
    Napraten tijdens een verfrissende circulaire borrel.


Praktische informatie

Datum: Donderdag 20 maart 2025, 13:00 – 15:30 uur
Locatie: Maasboulevard 100, 3063 NS Rotterdam

Aanmelden kan via Eventbrite.

Heb je nog vragen?

V. Voesten
v.voesten@bluecity.nl

Meer weten over BlueCity

Bij BlueCity geloven we dat ondernemerschap een sleutelrol speelt in het versnellen van de transitie naar een circulaire economie. Deze transitie vraagt om ondernemers die innovatieve oplossingen bedenken en vraagt om lef en creativiteit, maar ook om ruimte om te experimenteren en (van elkaar) te leren.

In ons pand aan de oevers van de Maas krijgen haalbare en schaalbare plannen de kans om uit te groeien tot de omvang die ze nodig hebben om een écht impact te hebben. We bieden (startende) circulaire ondernemers daarvoor de gerichte ondersteuning met onze programma’s én werkplekken, kantoor- en productieruimten. Ook brengen we de juiste partijen bij elkaar voor het bouwen van nieuwe ketens en doorvoeren van circulariteit in bestaande ketens.

Centraal in alles wat we doen is samenwerking en bieden van handelingsperspectief. Gevestigd in een voormalig subtropisch zwembad, gebruiken we ons bijzondere pand als podium waar we laten zien dat circulair ondernemen kan – maar ook welke stappen we samen moeten zetten om te zorgen dat het ook de norm kan worden.

Bekijk meer evenementen