WAAROM DE ONTWIKKELINGEN IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE TE TRAAG GAAN VOLGENS LOTTE DE GROOT VAN CIRCL

Slechts 14,5 procent van het Nederlands bedrijfsleven is circulair, zo blijkt uit de Nieuwe Economie Index, een jaarlijks onderzoek van MVO Nederland. Eén ding is echter zeker: dat ligt niet aan de hoeveelheid enthousiaste ondernemers die flink aan de circulaire weg timmeren.

Slechts 14,5 procent van het Nederlands bedrijfsleven is circulair, zo blijkt uit de Nieuwe Economie Index, een jaarlijks onderzoek van MVO Nederland. Eén ding is echter zeker: dat ligt niet aan de hoeveelheid enthousiaste ondernemers die flink aan de circulaire weg timmeren. Tijdens de Week van de Circulaire Economie laten zij zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat bezoekers ervan kunnen leren. In de aanloop naar de Week spreken we met Lotte de Groot, Programmamanager bij CIRCL, circulair platform én hoofdkwartier van de Week van de CE.

Hi Lotte, je bent Programmamanager bij CIRCL. Wat houdt jouw rol precies in en waarmee ben je zoal bezig?   
 
Samen met het programmeringsteam ben ik verantwoordelijk voor de programma’s bij CIRCL. Denk aan congressen, lezingen en workshops waar we professionals en ondernemers samenbrengen rondom duurzaamheidsthema’s met focus op circulariteit. Mijn rol is het uitzetten van de grote lijnen van deze programma’s. 

De ontwikkelingen van een lineaire naar een circulaire economie gaan te traag. Waar ligt dat aan volgens jou? 

We zijn vastgeroest in het lineaire systeem dat is ingericht op maken, gebruiken en weggooien. Hoe dat komt? Het is een samenspel van oude wet- en regelgeving en de manier waarop we onze business subsidiëren en belasten. Veel ondernemers hebben wel de ambitie om te bewegen naar een circulair businessmodel, maar zien het als risicovol omdat je minder snel winst kan maken. Neem bijvoorbeeld ons belastingstelsel: we betalen meer belasting over loon dan over grondstoffen. We moeten daarom de spelregels veranderen om een eerlijk speelveld te creëren voor duurzame ondernemers. 

‘Veel ondernemers hebben wel de ambitie om te bewegen naar een circulair businessmodel, maar zien het als risicovol omdat je minder snel winst kan maken.’

 Wat is er volgens jou nodig om de ontwikkelingen naar een meer circulaire economie te versnellen? 

We hebben sterk leiderschap nodig. Mensen op beslissingsbevoegde functies die zeggen: ‘ja, we gaan het nu écht anders doen’. Mensen op hoger niveau in het bedrijfsleven en de overheid, die aan de knoppen draaien om die regels te veranderen. Ik wacht met smart op het moment dat iemand op een dergelijke positie daar een flinke slag in slaat.   

Jullie zijn als circulair platform al even op weg. Op welk moment in deze reis ben je het meest trots? 

Het klinkt wat tegenstrijdig maar dat moment ligt aan het begin van de coronacrisis. We zijn een bedrijf waar ondernemers en professionals elkaar fysiek ontmoeten. Door de pandemie was dat niet meer mogelijk waardoor bijna al onze werkzaamheden wegvielen. Op dat moment zijn we direct omgeschakeld naar online bijeenkomen. Ik weet nog goed dat ons eerste webinar met de meest basic software achter een laptopje plaatsvond. Het werd snel een groot succes. We bouwden vervolgens een professionele studio waar we het authentieke karakter uit de fysieke omgeving wisten door te vertalen naar de online omgeving. Je kunt weliswaar online minder goed persoonlijke verbinding leggen, maar we hebben wel de verbindingen tussen hart en hoofd kunnen waarborgen. Ik ben heel trots op hoe professioneel we dit als team hebben aangepakt. 

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst? 

Een groot project waarmee we bezig zijn is landelijke opschaling van onze programmering. Onze programma’s zijn niet alleen interessant voor professionals en ondernemers binnen Amsterdam, maar ook daarbuiten. We testen onze programmering in andere steden zoals Utrecht en Eindhoven. In onze programmering richten we ons ook op de sociale kant van circulariteit. De transitie naar een meer circulaire economie is namelijk niet alleen het grondstoffenvraagstuk: er zit ook een sociale component in. De vaardigheden die nodig zijn op de arbeidsmarkt veranderen namelijk ook bij meer circulair ondernemen. 

Waar zijn jullie te vinden tijdens de Week van de Circulaire Economie? 

Via onze website vind je alle programma’s die we aanbieden. De programmering focust zich op vier onderdelen: systeemverandering, business verandering, persoonlijke verandering en circulaire bouw. We organiseren dit alles hybride vanuit CIRCL op de Amsterdamse Zuidas: je kunt zowel online als op de locatie zelf deelnemen. Het voordeel van een fysieke deelname is dat je natuurlijk goed kunt netwerken. Handig om te weten: sommige programma’s zijn alleen fysiek én we bieden werkplekken  aan zodat je tussen de programma’s door kunt werken.

‘Zoek de ander op en begin gewoon. Je gaat niet alles in één keer goed doen. Als je in kleine stappen het probleem oppakt, dan zet je al een hele grote stap.’

Wat is jouw gouden tip voor ondernemers om zelf aan de slag te gaan met circulariteit? 

De projecten waar we echt impact maken is wanneer we de samenwerking met andere professionals opzoeken. Dat is dan ook mijn tip: zoek echt de ander op. Het gaat erom dat je met verschillende disciplines als gelijken – en met gezamenlijke verantwoordelijkheid – aan een uitdaging werkt. Kijk op een holistische manier naar het probleem. En tot slot: begin gewoon. Je gaat niet alles in één keer goed doen. Als je in kleine stappen het probleem oppakt, dan zet je al een hele grote stap.