ZEEWIER VOOR DE TOEKOMST

Hoe draagt zeewier bij aan een betere, duurzamere wereld? Wist je bijvoorbeeld dat je van zeewier biologisch afbreekbaar plastic kan maken?

BEKIJK DE LIVESTREAM OP: WWW.BIOBASEDDELTA.NL/WEBINAR

Eeuwenoude organismen met moderne toepassingen

In deze sessie laten we je zien hoe zeewier bij kan dragen aan een betere, duurzamere wereld. Wist je bijvoorbeeld dat je van zeewier biologisch afbreekbaar plastic kan maken? En hoe zorgen we ervoor dat Nederlanders zeewier net zo lekker vinden als Japanners?

We staan vandaag de dag voor veel uitdagingen. De aarde warmt langzaam maar zeker op en grote delen van de wereld lijden nog steeds armoede en honger. Dit lijkt een uitdaging van wereldwijde schaal, maar een lokale aanpak bied in veel gevallen de meest duurzame oplossingen.

Waarom zeewier? 

Bij het lectoraat Marine Biobased Specialties van de HZ University of Applied Sciences werken we elke dag aan het ontwikkelen van duurzame toepassingen voor zeewier. Ze groeien snel, zitten vol gezonde nutriënten en nemen geen land in beslag, wat minder competitie voor land- en woningbouw betekend. Toch eten we in Nederland lang niet zo veel zeewier als in Azië, wat alles met smaak te maken heeft. We nemen je dan ook graag mee naar wat die karakteristieke smaak veroorzaakt en hoe we die kunnen sturen richting de Nederlandse consument. Zeewier is niet alleen als foodstock interessant, maar ook om als basis te gebruiken om een duurzaam verpakkingsmateriaal te ontwikkelen. Momenteel  wordt de mogelijkheid onderzocht om met de suikers die voorkomen in zeewier een eetbaar plastic te maken.

Meer weten over zeewier en hoe het bijdraagt aan duurzame, lokale oplossingen voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen? Schuif vooral aan!

Met o.a. de volgende sprekers: Tanja Moerdijk, Dylan de Jong (Centre of Expertise Biobased Economy), Andie Sullivan, Nout Simons & Jaimy Lijsenaar (studenten)