Wat hebben verf, lijm en rubber met elkaar gemeen? Ze bevatten allemaal chemicaliën uit fossiele grondstoffen met een negatief effect op het klimaat. Shared Research Center Biorizon, een initiatief van TNO en VITO, laat zien dat het ook anders kan: met bio-aromaten. Niet alleen duurzamer, door hernieuwbare grondstoffen te gebruiken. Maar ook beter, doordat deze groene chemicaliën zorgen voor superieure functionaliteit. Bio-aromaten zijn dan ook essentieel voor het realiseren van een circulaire bio-economie en het verkleinen van de CO2-voetafdruk.
Biorizon directeur Joop Groen geeft in dit interactieve webinar met onder meer een animatiefilm en drie video’s een kijkje in de keuken van de ontwikkeling van bio-aromaten. Een unieke kans om in een uur kennis te maken met de mogelijkheden voor de verduurzaming van producten als verf, lijm, rubber en plastic.
Over Shared Research Center Biorizon
Biorizon ontwikkelt sinds 2013 technologieën voor de productie van bio-aromaten op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Aromaten zijn belangrijke bouwstenen voor de chemische industrie: maar liefst 40% van alle chemicaliën zijn aromatisch van aard. Ze voegen essentiële functionaliteit toe aan producten zoals kunststoffen, harsen en coatings, waaronder thermische stabiliteit en uv-bestendigheid. Daarnaast vormen bio-aromaten een duurzaam alternatief voor bestaande petrochemische producten die moeilijk te recyclen zijn, zoals verf, lijm en smeermiddelen. Biorizon’s doel is om samen met partners uit de industrie vanaf 2025 de commerciële productie van bio-aromatische bouwstenen mogelijk te maken.