EXPOSITIE: RETHINKING PLASTIC

Met Rethinking Plastic laat Yksi Expo op een verrassende en prikkelende manier zien hoe we anders kunnen kijken naar en omgaan met plastic, ‘s werelds meest verguisde materiaal. Deze expositiie is de hele week te bezoeken.

De urgentie van plastic als milieuprobleem is duidelijk, maar tegelijkertijd is een wereld zonder plastic nauwelijks voor te stellen. Zie de toepassingen in de medische sfeer, op het gebied van elektriciteit, in auto’s en vliegtuigen en in huishoudelijke apparaten. We moeten dus anders gaan denken over plastic als materiaal en er anders mee omgaan. Ontwerpers kunnen daarbij helpen. Met alternatieven van hernieuwbare materialen, of door zodanig te ontwerpen dat plastic producten langer meegaan en beter te scheiden en dus beter te recyclen zijn. Ook kunnen ze manieren bedenken om plastic opnieuw te gebruiken. En ze kunnen plastic producten met (gevoels)waarde creëren, wat zorgt voor een andere beleving.

Al ruim een jaar richt Yksi Expo zich met het project Rethinking Plastic volledig op dit thema. De hoofdexpositie wordt voortdurend vernieuwd en daarnaast zijn er wisselende exposities.

Ook zijn studenten van diverse ontwerpopleidingen aan de slag met het thema plastic. In de hoofdexpositie is onder andere werk te zien van Jessica den Hartog en Michelle Baggerman die met het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) onderzochten hoe het verpakkingsplastic polyethyleen (PE) kan worden verwerkt tot een garen voor industriële breimachines met een brede toepassing. Ook is er werk te zien van Emma van der Leest, zij ontwikkelde een composteerbaar ‘bioleer’ van cellulose,  geproduceerd door gisten en bacteriën. Samen met het Radboudumc in Nijmegen werkt ze aan een natuurlijke coating van een schimmel om dat bioleer waterafstotend te maken en om de kleur en de geur te beïnvloeden. Deze expositie is opgebouwd met fietskratten van Urban Proof, voortgekomen uit de samenwerking tussen Dutch Perfect en U+ Creative Concepts. Het merk staat voor mooie producten van hoge kwaliteit en met een lange levensduur. Urban Proof ontwikkelde een lijn van gerecyclede materialen. De kratten zijn van gerecycled polypropyleen (PP).

Rethinking Plastic is een samenwerking van Yksi Expo, Yksi Connect en Dutch Design Foundation en kwam tot stand met steun van Stichting Stokroos en Cultuur Eindhoven en ondersteuning van Brightlands, Urban Proof, Elho en FaberExposize. Als Embassy of Rethinking Plastic maakt Yksi Expo deel uit van de World Design Embassies, een programma van Dutch Design Foundation.