LINEAIRE FINANCIERING EN CIRCULAIR BOUWEN

Lineaire financiering staat circulair bouwen in de weg: de financiële patstelling

Om te komen tot een circulaire economie moeten met een andere bril naar onze bestaande business kijken. Misschien zijn onze “afvalstromen” wel een prachtige grondstof voor een ander, of kunnen we onze assets ook inzetten op een andere manier om verspilling te voorkomen.

Daarmee zou ProRail zelf een soort leverancier worden en het spoor een tijdelijke opslagplaats van materialen. Dit lijkt een goed idee, maar ProRail is geen commerciële verkoper en er mogen ook geen producten met waarde “van de belastingbetaler” zomaar worden weggegeven. Deze huidige, lineaire, manier van denken en financieren is niet ingericht om bijvoorbeeld een “dwarsligger-as-a-service” af te nemen. Of om in plaats van een lift te kopen, voor elke verticale beweging te betalen.

In dit seminar wordt deze patstelling besproken en wordt er naar oplossingen gezocht zodat we kunnen komen tot die andere houding, een andere manier van denken en een financieel systeem dat hierop is ingericht?

Met Eva Dijkema, Green innovator bij ProRail en Claartje Vorstman Senior adviseur Circulaire Economie bij Rijkswaterstaat