HOUTBOUW STIMULEREN

Hoe kan houtbouw bijdragen aan de oplossing voor het klimaatprobleem? Zijn de rekenregels nu goed ingericht om te stimuleren? We gaan op zoek naar common ground met experts en beleidsmakers op weg naar impact.

Hoe kan houtbouw bijdragen aan de oplossing voor het klimaatprobleem? En zijn de rekenregels van instrumenten zoals MPG nu goed ingericht om houtbouw te stimuleren? Wat gebeurt er met hout uit een gebouw na 75 jaar? Gaat dat in rook op of kan dit hout langdurig CO2 opslaan in een volledig circulaire economie? Op deze vragen willen we tijdens dit evenement een antwoord vinden. De voors en tegens afwegen, en hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. Samen met de experts op dit gebied gaan we in gesprek, om te komen tot een weloverwogen oordeel over de manier waarop houtbouw gestimuleerd kan worden. We gaan op zoek naar common ground. Waar zijn de experts en beleidsmakers het over eens? Wat kan er allemaal nog beter? Welke instrumenten moeten wellicht aangepast worden? En met welke zijn we tevreden? We zoeken een antwoord op de vraag: Waar is het klimaat het meest mee geholpen?

De gemeenten Amsterdam en Leiden willen als voorlopers meer houtbouw realiseren en het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft met de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen het biobased bouwen als één van de centrale strategieën benoemd om duurzamer te gaan bouwen. De provincies Noord- en Zuid-Holland onderschrijven dezelfde ambities en nodigen tijdens de week van de circulaire economie de leidende experts uit om met elkaar in gesprek te gaan om sneller naar een duurzame bouweconomie te komen.

Doe mee met deze sessie als u benieuwd bent naar de stand van zaken van de wetenschap, de ambities van overheden beter wilt begrijpen en uw eigen oordeel wil vellen over de vraag hoe we komen tot een bouw kunnen komen die inzet op een positieve impact op klimaat en milieu en de rol die houtbouw en de regelgeving hierbij kan spelen.

Met deze geweldige sprekers: 

Jan-Willem van de Groep – Gideons Bende

Peter Fraanje  – TNO

Marijn Bijleveld – CE Delft

Ruben Zonnevijlle – Dutch Green Building Council

Hanna Lára Pálsdóttir – Ministerie van Binnenlandse Zaken

Jeroen van der Waal – Gemeente Amsterdam

Marijn Sauer – Gemeente Leiden

Gert-Willem van Mourik – Provincie Zuid-Holland

John Drissen – Nationale Milieudatabase

Met moderator: Sybren Bosch – Copper8