GROND TOT GARDEROBE

Kunnen we textiel- en modesystemen opnieuw lokaal opbouwen door boeren, experts, makers, modebedrijven en eindgebruikers samen te brengen?

Consumenten, en zelfs sommige modeprofessionals, zijn de link tussen kleding en landbouw bijna vergeten. Elke vezel of stof die niet van olie is gemaakt, is afkomstig van het land.

Nederland heeft een rijke agrarische geschiedenis, toonaangevende wetenschaps- en innovatie-instituten, een gerenommeerde creatieve sector en ooit een bloeiende textielindustrie. Maar gedreven door globalisering en de opkomst van petrochemicaliën, zijn modetoeleveringsketens steeds ondoorzichtiger en vervuilender geworden. Modemerken en retailers produceren hun producten zelden of nooit lokaal waardoor regionaal geteelde grondstoffen geëxporteerd of vernietigd worden.

In het licht van het toenemende bewustzijn rond klimaatverandering en het belang van natuurbescherming, is er een klein maar groeiend besef dat textiel en mode een rol zou moeten spelen bij de zorg voor het land en de dieren waarvan het afhankelijk is.

In onze presentatie zullen we internationale voorbeelden delen van verschillende modebedrijven die nauwer samenwerken met boeren, de resultaten die ze hebben behaald en de belangrijkste elementen die nodig zijn om dit met succes te doen. We zullen aan de hand van een aantal Nederlandse voorbeelden de hindernissen en kansen om lokale toeleveringsketens op te bouwen bespreken en onze doelen en plannen toelichten. We eindigen met een oproep aan landstewards, landbouwexperts, ontwerpers, producenten en merken die verbonden zijn met de textiel- en mode-industrie om mee te helpen de Nederlandse ‘Grond tot Garderobe Cirkel’ te sluiten.

Stichting Fibershed Nederland heeft als doel om, samen met bestaande initiatieven, circulaire, regeneratieve, lokale textiel- en modesystemen in Nederland te ontwikkelen; het sluiten van ‘Grond tot Garderobe Cirkels’ om zo de gezondheid van land en biodiversiteit te ondersteunen en te zorgen voor meer respect voor de oorsprong en waarde van onze textiel en kleding.

Met o.a. de volgende sprekers: Stijntje Jaspers (mede-oprichter en voorzitter Fibershed Nederland) & Martine Nieuwenhuis (mede-oprichter Fibershed Nederland)