In deze driedaagse expositie laten MBO studenten zien hoe je van lisdodde praktische producten maakt! Met een finale presentatie op donderdagmiddag 10 februari.
Friesland als het vriest – dat is feest! Helaas laten de statistieken van het KNMI zien dat de kans op strenge winters steeds kleiner wordt. De opwarming van de aarde is niet alleen spijtig voor ons hier en nu, maar heeft ook effect op het leven elders en op het leven na ons op onze planeet.
Om de CO₂ uitstoot te verminderen kijken we onder andere naar onze veenweide-gebieden. Hoe kunnen we daar het grondwaterpeil omhoog brengen, zodat deze niet verdrogen en inklinken? Want tijdens dit oxidatieproces komt relatief veel koolstofdioxide vrij – zo’n 4% van de totale Nederlandse uitstoot.
Maar hogere waterstanden betekent natte voeten voor de boer. In de zoektocht naar oplossingen zoeken studenten uit wat de mogelijkheden zijn van lisdodde, ook bekend als rietsigaar. Op verschillende proefveldjes in de provincie worden de tuorrebouten al geteeld. Maar hoe bouw nu je een businesscase op?!
Boeren zullen pas overschakelen als ze ervan overtuigd zijn dat er vraag is naar lisdodde als ruw materiaal. En producenten gaan niet eerder echt serieus overwegen om dit nieuwe materiaal te gebruiken voor ze zeker weten dat toepassingen goed getest zijn, er genoeg kwalitatief materiaal voorhanden is en de consument interesse heeft. Een typisch kip of ei-probleem: hoe krijg je schot in het aanbod als de vraag niet is gegarandeerd en hoe creëer je vraag als het aanbod niet zeker is?!
In Friesland denken we in cirkels – de Elfstedentocht begint en eindigt in Leeuwarden en om die goed te rijden bereid je je voor op het hele traject. Een nieuwe waardeketen zien we ook circulair: dit is een leerproces waarbij je het hele systeem in ogenschouw neemt, en interventies bedenkt die zowel de boer, de consument maar ook de producent ondersteunt in de transitie.
Samen weten we waarom en wat we willen bereiken. Daarom is het ook een kwestie van gewoon beginnen. En met wie kan je dat beter doen dan met MBO’ers? Die leren door te doen, dat is hun kracht. Daarom werden studenten van Friesland College en Friese Poort benaderd, van de opleidingen bouw, interieur, styling en mode. Jongeren laten zien hoe je van deze materialen praktische producten kunt maken. Ook omdat we ervan overtuigd zijn dat het onderwijs een onmisbare schakel is in het vinden van circulaire systeem-oplossingen.
Tijdens de Week van de Circulaire Economie van 7-12 feb 2022 laten we deze producten zien, tijdens een driedaags programma in het BioSintrum.