CHAPLIN: DE GROENE WEG NAAR EEN CIRCULAIRE TOEKOMST

De groenste weg van Nederland is recent aangelegd in Vlissingen.

De groenste weg van Nederland, wellicht ter wereld, is recent aangelegd op North Sea Ports – Vlissingen. 1 van de 18 CHAPLIN proefvakken die we monitoren op onze weg naar vergroening van de wegenbouw.

Bitumen is een belangrijk onderdeel van asfalt. De levering van bitumen echter in toenemende mate een probleem; de prijs stijgt en de kwaliteit neemt af. Bovendien is het gebruik van bitumen op korte en lange termijn niet duurzaam. De vraag naar ruwe olie wordt er door in stand gehouden en bij de productie van asfalt worden broeikasgassen geƫmitteerd. Met lignine asfalt daarentegen leveren we een bijdrage aan de transitie naar een circulaire en biobased industrie met lagere CO2 emissies.

In het CHAPLIN programma vervangen we een groot deel van de bitumen in de asfalt formulering voor lignine. Dit is een van de meest voorkomende stoffen in de natuur. Ongeveer 1/3 van bomen en planten bestaat uit lignine. Het heeft uitstekende kleef- en beschermende eigenschappen. Met CHAPLIN zetten we in op biobased asfalt met premium eigenschappen.

In het CHAPLIN programma werken we samen in een sterk Triple Helix consortium waarbij alle schakels van de waardeketen betrokken zijn, van grondstofleverancier tot wegbeheerder.

Er is in Nederland inmiddels een schat aan ervaring opgedaan met lignine asfalt. De eerste proefstrook dateert van 2015 en daarnaast is veel laboratorium onderzoek verricht. Sinds die eerste proefstrook is het aantal lignine asfalt stroken flink toegenomen.

Tijdens deze interactie sessie delen we de ervaringen van 15 bestaande proefvakken en gaan in discussie over wat nodig is om deze innovaties grootschaliger toe te kunnen passen.

Sprekers: Joop Groen, programmamanager Circular Biobased Delta, Martin Junginger, professor Biobased aan de Universiteit Utrecht, Inge van Vilsteren, senior adviseur Wegenbouwmaterialen bij Rijkswaterstaat en Martijn Verschuren, manager Business development bij H4A.