NS EN E-WASTE RACE WINNAARS CIRCULAR AWARDS 2021

De Circular Award Business 2021 is gewonnen door de NS. De Circular Award Public 2021 is uitgereikt aan E-waste Race.

De Circular Award Business 2021 is gewonnen door de NS. De Circular Award Public 2021 is uitgereikt aan E-waste Race. De prijzen gaan naar de meest innovatieve projecten en producten van ondernemingen en overheden die laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

De jury roemt de NS voor de impact die het bedrijf op grote schaal maakt en hun totaalconcept van duurzaamheid. E-waste Race viel in de prijzen met het betrekken en klaarstomen van de jeugd in de circulaire transitie.

Daarnaast ontvingen architect Thomas Rau en ondernemers Klaske Kruk en Guido Braam de erkenning Circular Hero 2021 voor hun inzet als aanjager. Met de uitreiking is de zesde editie van de Week van de Circulaire Economie van start gegaan.

Circular Award Business 2021: NS

Na twintig jaar gebruik heeft de NS 656 voertuigen gemoderniseerd. Bij de modernisering krijgt 99 procent van de onderdelen van de oude trein een tweede leven. Zo kan de trein weer 20 jaar reizigers vervoeren en wordt afval en het gebruik van nieuwe grondstoffen voorkomen. Deze circulaire manier van treinmodernisering is uniek in de wereld. Vanaf 2030 wil de NS volledig circulaire treinen produceren.

Juryvoorzitter prof. dr. Louise Vet: “De schaal waarop de NS dit aanpakt is enorm, hierdoor maakt het bedrijf een gigantische impact. Ze zijn gericht aan de slag gegaan met zaken die in hun eigen invloedssfeer liggen en samenwerkingen aangegaan met leveranciers en afnemers. Wat de NS heeft neergezet is ontzettend knap. Ze laten zien dat ze niet voor niks onze nationale trots zijn.”

Circular Award Public 2021: E-waste Race en Textiel Race

Textiel en elektronica hebben een enorme milieu-impact. Toch staan veel mensen hier zelden bij stil. De E-waste Race en de Textiel Race dagen scholieren uit om binnen vier weken zoveel mogelijk elektronisch afval en textiel in te zamelen voor recycling of reparatie. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de bewustwording over het belang van een circulaire economie bij een jonge generatie.

“De circulaire transitie is een jarenlang proces en het klaarstomen van de jeugd is een cruciale factor voor een stroomversnelling”, zegt juryvoorzitter dr. Oscar van den Brink (Nouryon, trekker KIA-CE).” Voor een volgende stap daagt de jury de initiatiefnemers uit om na te denken hoe de circulaire impact vergroot kan worden. Kunnen deze wedstrijden nog meer opleveren dan bewustwording?

Runners Up voor de Circular Award Business: VepaDrentea en Swapfiets

De twee andere finalisten die streden voor de Circular Award Business waren VepaDrentea en Swapfiets.

Met de Hemp-collectie heeft VepaDrentea stoelen gemaakt met een kuip van een uniek biomateriaal van hennep en hars. Een technologische doorbraak is de ontwikkeling van de 100 procent plantaardige hars, die functioneel equivalent én volledig recyclebaar is. De jury was onder de indruk van het unieke, innovatieve biomateriaal dat is ontwikkeld in samenwerking met Plantics en wereldwijd gepatenteerd.

Swapfiets is een consumentenproduct met een circulair businessmodel dat direct door de eindgebruiker wordt gebruikt. Het sprak de jury aan dat dit een aansprekend voorbeeld is dat de circulaire economie praktisch dichtbij brengt voor de eindgebruiker. Swapfiets is in 2014 begonnen fietsen aan te bieden als dienst, reeds een circulair businessmodel. Vanuit dat businessmodel is de prikkel ontstaan om ook de fiets volledig circulair te maken. Momenteel is 88 procent van de Swapfiets Deluxe circulair, met de ambitie om volledig circulair te zijn per 2025.

Runners Up voor de Circular Award Public: WaardeRing en Biopartner 5

In de categorie Public waren ook twee andere finalisten: WaardeRing uit Zwolle en het consortium van partijen dat gewerkt heeft aan het nieuwe lab van Biopartner in Leiden.

Bij labgebouw 5 van Biopartner is iets bijzonders gebeurd, vond de jury van de Circular Award Public. De samenwerkende partijen hebben een volledig staalskelet van een donorgebouw gedemonteerd en dichtbij hergebruikt. Dit scheelt niet alleen CO2-uitstoot die zou vrijkomen bij gebruik van nieuw staal. Ook vervuiling bij het transport wordt zo geminimaliseerd. Dit concept zou wel eens schaalbaar en kopieerbaar kunnen zijn. Dat is broodnodig. Er zijn reeds vele interessante en innovatieve voorbeelden gerealiseerd, maar tegelijkertijd is circulair bouwen allesbehalve gemeengoed in de bouwsector.

WaardeRing is een circulair ambachtsnetwerk van inmiddels 22 partners in de regio Zwolle. WaardeRing zoekt naar hoogwaardige toepassing van materialen die vrijkomen aan de “achterkant” van de kringloopwinkel. Bovenop de circulaire impact prijst de jury dit initiatief in het bijzonder voor het bouwen en samenwerken binnen een breed ecosysteem. De circulaire economie vraagt om samenwerkingen binnen ketens en regio’s. Dat is zeker niet altijd eenvoudig.