LIVEBLOG WEEK VAN DE CE 2023

Volg hier de liveblog van de Week van de Circulaire Economie 2023.

Zaterdag 11 februari, 18.00 uur

Dit was de Week van de Circulaire Economie

Het zit er weer op! Tijdens de achtste editie van de Week van de Circulaire Economie konden bezoekers bij maar liefst 34 hubs verspreid over het hele land zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt.

Het programma was divers: van een rondleiding langs de Vet & Lazy Brouwerij in Rotterdam en een event over circulaire businessmodellen door ABN AMRO Bank N.V., tot de opening van het BouwLab R&Do in Haarlem en de vertoning van de docu Ode aan het Ongemak in Meppel.

Kortom: een week vol nuttige ontmoetingen, nieuwe lessen en tools om zelf concreet aan de slag te gaan. Bedankt voor jullie enthousiasme!

Zaterdag 11 februari, 12.00 uur

Circulaire expositie & workshops | Circulaire Stadswerkplaats, Amersfoort

In de werkplaats worden meubels van 100% gerecycled materiaal gemaakt, om bewustwording te creëren over onze grondstoffen. Want ook afval kan als grondstof dienen om mooie meubels van te maken! Op de informatiewand (te zien op de eerste foto), staat hoeveel afval er gered is met de gemaakte meubels en hoe deze geproduceerd zijn. 

Tijdens de Week stonden er drie workshops op het programma: wijnkistjes, plastic doppen en gereedschap herstellen en hergebruiken.

Vrijdag 10 februari, 14.30 uur

Opname podcast Groene Groeiers van VNO-NCW en MKB Nederland | New Business Radio, Hilversum

“Wij willen niet slopen maar demonteren”, zegt Koen Rooseboom, manager Circulair bij het sloop- en saneringsbeleid Borkgroep uit Stuifzand. Hij legt een grote uitdaging neer in de vijftiende podcastaflevering van het netwerk Groene Groeiers van VNO-NCW en MKB Nederland. De podcast werd live uitgezonden op New Business Radio op de laatste dag van de Week van de Circulaire Economie.

Met Koen Rooseboom, Sabine Oberhuber en Jan Jaap Folmer. Luister de podcast hier.

Vrijdag 10 februari, 14.00 uur

Bezoek Ingrid Thijssen | Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics, Heerenveen

Ingrid Thijssen bracht op de laatste dag van de Week een bezoek aan NTCP: “Wat er allemaal opgelost moet worden om naar een circulaire samenleving te gaan, wordt goed zichtbaar in het NTCP. Wat een enthousiasme en toewijding om dat voor elkaar te krijgen!” Na een rondleiding volgde een gesprek met ondernemers over de uitdagingen van de transitie naar een circulaire economie.

Meer zien? Bekijk hier de video-impressie.

Vrijdag 10 februari, 13.00 uur

Evenement ‘Circulair Ondernemen in Den Haag’ | ImpactCity Den Haag

Circulair ondernemen leeft in Den Haag. Bijna vijftig Haagse ondernemers, adviseurs circulaire economie en andere geïnteresseerden kwamen gisteren bij elkaar en gingen het gesprek aan over circulariteit in De Binckhaven, hét kloppende hart van de Haagse impact economie.

De deelnemers werden meegenomen in een aantal ‘best practices’ in de maakindustrie van SECRID. De Gemeente Den Haag lichtte toe wat er in Den Haag al gebeurt op het gebied van circulariteit, gevolgd door workshops van Rabobank en CIRCO waarin de deelnemers concreet aan de slag gingen met eigen reststromen en een circulair doorbraakproject. De middag werd afgesloten met een levendige netwerkborrel.

Vrijdag 10 februari, 12.00 uur

Lezing: Goede-Gespreksstof, van Grond-tot-Garderobe | Werkplaats Stichting Leidse Deken, Leiden

Bezoekers kregen inzicht in een klimaatpositieve toekomst voor de Nederlandse textielindustrie, aan de hand van concrete voorbeelden. Ook ontdekten ze welke rol je als boer, producent, ondernemer, maker of drager kunt spelen in het sluiten van de Grond-tot-Garderobe cirkel in Nederland. 

Verder stonden er rondleidingen door de werkplaats op het programma, waar alle stappen van schapenvacht tot deken te zien waren. Daarnaast gaf Fibershed twee presentaties met inspirerende en hoopvolle voorbeelden uit haar bio-circulaire waardenNetwerk. De lezing werd verzorgd door Iris Veentjer van RietGoed. 

Vrijdag 10 februari, 11.45 uur

Sessie: Gedragsverandering & positieve impact | CIRCL, Amsterdam

Gedragsverandering is een van de sleutels tot verduurzaming en positieve verandering. Dit gebeurt niet zomaar. Hoe stimuleer je gewenst gedrag? In deze workshop leren de aanwezigen hoe je mensen stimuleert om duurzame keuzes te maken door gebruik te maken van verleiding, plezier en motivatie. Meer info hier.

Vrijdag 10 februari, 11.30 uur

Pop-up Circular Expo opent deuren op Zuidas | CIRCL, Amsterdam

Swapfiets, Fairphone, Repeat, Reflower, Circle Closet, Roetz Bikes, Biyu, Pieter Pot, Chainable, Tiny Library, NORNORM, Moyee Coffee, Speeltegoed, Homie, MUD Jeans, Aectual, Still keukens, Firmhouse, Buurman, Kairos; een flink aantal bedrijven heeft zich onlangs aangesloten bij de Club van Circulaire Ondernemers. In CIRCL zie je hun producten en diensten in een pop-up expo bij elkaar. Kom je ook een kijkje nemen?

Vrijdag 10 februari, 11.15 uur

Paneldebat: tijdelijk circulair bouwen hoe doe je dat eigenlijk? | The New Block, Eindhoven

Anke Verhagen van Rabo SmartBuilds presenteerde het paneldebat met Michael Bol – architect Buro Kade, Erik Ronnes – gedeputeerde Provincie Noord Brabant, Georgeanne Liebergen van BPD Gebiedsontwikkeling en Robert van der Doelen van Barli. Samen namen ze het onderwerp tijdelijk circulair bouwen onder de loep.

Vrijdag 10 februari, 11.00 uur

Circular skills meet-up: leren in en over de circulaire transitie door Leren voor morgen | Hof van Cartesius, Utrecht 

Transitie-expert Carien van der Have opende de meet-up met een lezing. Hierna gingen de deelnemers – een diverse en grote groep van vmbo- en hbo-studenten tot medewerkers van provincies en gemeenten  – aan de slag met diverse verdiepende workshops en een interactieve expositie van best practices.

Samen onderzochten ze welke thema’s er spelen en hoe we verder komen in de circulaire transitie door te leren, innoveren en verbinden.

Vrijdag 10 februari, 10.45 uur

Workshop Renewi: Samen op weg naar een afvalvrije organisatie! | CIRCL Amsterdam

De weg naar zero waste is uitdagend, vol obstakels en uitdagingen, maar zeker mogelijk om te bereiken. Deelnemers van deze workshop van Renewi gingen na een presentatie in groepen aan het werk in de interactieve ‘Zero Waste Escaperoom’. Aan de hand van vragen en opdrachten die in de presentatie naar voren kwamen, kwamen de deelnemers steeds verder in het oplossen van de problemen en het ontwijken van de obstakels die je tegenkomt op weg naar een afvalvrije organisatie. 

Vrijdag 10 februari, 10.30 uur

In gesprek met Ellyne Bierman van Reflower over de Club van Circulaire Ondernemers | CIRCL, Amsterdam

Reflower is een abonnement op kunstbloemen. Deze duurzame bloemenbieb is opgericht door Ellyne Bierman. Zij maakt het huren van kunstbloemen gemakkelijk en toegankelijk voor iedereen. Reflower is sinds kort ook onderdeel van de Club van Circulaire Ondernemers, waarin meer dan 30 pionierende circulaire bedrijven en partners de krachten hebben gebundeld. Samen laten ze zien wat er al gebeurt in de circulaire economie.

In CIRCL vind je een expositie van de producten die deze bedrijven vertegenwoordigen. Wij spreken Ellyne vanuit de Amsterdamse locatie over Reflower en de Club van Circulaire Ondernemers. Luister de minipodcast, met vragen gesteld door Michel van Kats (MVO Nederland).

Donderdag 9 februari, 19.00 uur

Circular Economy Summit van ACT NOW | Rabobank, Gemeente Breda en Stichting Breda Circulair

Druk bezochte conferentie en netwerkmarkt over de toepassing van circulaire principes in onze economie en bedrijfsprocessen. We laten ons inspireren door succesverhalen, nieuwe businessmodellen en prikkelende pitches.

Onderdeel van het programma: Circular Challenges van de KVK. Met onder meer pitches over het produceren van meubels van gerecyclede grondstoffen, tiewraps voor te lang geparkeerde fietsen en voeding koel houden tijdens ongekoeld vervoer.

Schrijver, spreker en onderzoeker Paul Schenderling geeft even later een presentatie over postgroei, het hoe en waarom van een nieuw economisch paradigma. Zijn oproep aan beleidsmakers: beprijs en normeer. Er is nog heel veel winst te behalen door meer beleid op productie, naast gebruik.

Donderdag 9 februari, 16.00 uur

Live webinar ‘De Circulaire Economie, is die al rond?’ | BlueCity Rotterdam

Martijn Savenije, Seleen Suidman, Matthijs Koopman van Spaak Circular Solutions nemen je mee in een praktische aanpak voor circulaire vraagstukken. Gebaseerd op de ervaring vanuit klantenvragen en met hulp van experts in circulaire economie heeft Spaak een model ontwikkeld om circulariteit te meten en een raamwerk te bieden om stappen te zetten richting holistische systeemverandering.

Dit gaat aan de hand van zes pijlers: grondstoffen, emissie voetafdruk, regenerativiteit, transparantie, ketenverantwoordelijkheid en waarde en creatie verdeling.

Je kunt nog aanhaken bij de livestream via: De circulaire economie, is die al rond?

Donderdag 9 februari, 15.00 uur

Repost | LinkedIn-post Ellyne Bierman

“Pitchen, het gaat steeds beter. In Circl NL mocht ik Reflower presenteren tijdens de discussie ‘Full Circle – Versnellen naar een circulair systeem’ op de systeem perspectief dag. Ik krijg kortsluiting bij de woorden ‘systeem perspectief’, maar goed, het ging er dus over wat er aan wetgeving veranderd moet worden om van een lineaire economie naar een circulaire economie te gaan. Zodat we dus minder grondstoffen gebruiken, niks meer weggooien en binnen de leefbare grenzen van de planeet blijven.

Ik blijf de vergelijking met afvallen maken. Als je in 2030 10 kilo lichter wilt zijn, is het verstandig om nu te starten met minder eten. Of liever nog, zorg dat je in 2030 niet te zwaar bent. Beter om morgen te starten met afvallen, dan over 7 jaar. Als we in 2030 voor 50% een circulaire economie moeten hebben, dan is het verstandig om nu te starten met minder consumeren. We moeten afvallen van ons afval.

Minderen voor onze kinderen. Het lijkt zo makkelijk, maar het blijkt en blijft zo moeilijk.

Wat ik zo opvallend vind, iedereen is enthousiast over mijn presentatie, wat een goed concept. Leuk idee. We gaan je website bekijken. Maar bestellen, echt meedoen, ho maar. Dat blijkt toch moeilijk. Bloemen zijn m’n guilty pleasure. Zijn verse bloemen echt zo erg? Jullie blijvende boeketten zijn prachtig, maar ik moet het met mijn man overleggen. Ik ruik zo graag aan bloemen, niemand zegt, ik vind dat gore water verversen een leuk werkje. We hebben alle excuses al gehoord.

Om van de duurzame bloemenbieb een succes te maken, om de slinger aan de circulaire economie te geven, hebben we meer gebruikers nodig. Meer leden. Meer klanten. Meer mensen die meedoen.

Dus probeer het eens? Het abonnement is €20 per maand, iedere wissel is €15. We hebben meer dan 500 vazen in omloop en willen voor de zomer 2023 groeien naar 1.500 vazen.

Meer gebruikers: dat geldt niet alleen voor Reflower, de duurzame bloemenbieb, dat geldt voor alle ondernemers van de Club van Circulaire Ondernemers.

We zoeken meer GEBRUIKERS. Dus draag jij de circulaire economie een warm hart toe? Geloof je in verandering? Neem dan een abonnement of koop een product van deze ondernemers:

Swapfiets, Fairphone, RepeatNowa, CIRCLE CLOSET, BIYU, Pieter Pot, Chainable®  Tiny LibraryNORNORM, Moyee Coffee | Best for the World B Corp 2022, Speeltegoed, Homie, MUD Jeans, Roetz-Bikes, Aectual, STILL, Kitchen, Firmhouse, BlueCity (010), Buurman Utrecht, Kairos, Furniture Management Services, Copper8, Impact Hub AmsterdamCircular Finance LabCircle Economy, CircularX Dutch Academic Network for CE, CIRCO | Creating Business through Circular DesignChange Inc.BLYDE BENELUXInnoboost en Het Hof van Cartesius Horizonteer, ZONature Bar, ABN AMRO Bank N.V.

Donderdag 9 februari, 14.00 uu

Op excursie met Superuse Studios en oogstkaart | BlueCity, Rotterdam

Architectenbureau Superuse Studios presenteerde een excursie door het voormalige zwembad Tropicana. Met oogstkaart, een soort marktplaats voor bouwmaterialen, is het oude zwembad met meer dan tachtig procent hergebruikte materialen opgebouwd tot het huidige BlueCity.

Donderdag 9 februari, 12.00 uur

Bijeenkomst BCI Gebouw-meetinstrument | The New Block, Eindhoven

Volle bak en een mooi programma, bij deze bijeenkomst van Hurks, Caspar de Haan onderhoud & renovatie en Alba Concepts. Jim Teuniszen van Alba Concepts vertelde over BCI Gebouw: het meetinstrument waarmee iedereen de circulaire potentie van zijn vastgoedobject kan bepalen.

Donderdag 9 februari, 11.00 uur

Officiële opening living lab | Zuyd Perron Circulair Weert

Grootse opkomst bij de officiële opening van het unieke living lab op het gebied van circulariteit: Zuyd Perron Circulair Weert. De ruimte bevindt zich letterlijk op het perron om de circulaire economie op de rails te krijgen. Studenten kunnen er werken aan circulaire uitdagingen van ondernemers en overheden. Daarnaast is het een ontmoetingsplek voor andere partijen die samenwerken aan circulaire projecten.

Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen was aanwezig: “De overheid heeft bedrijven en kennisinstellingen nodig om de circulaire economie voor elkaar te krijgen. Kortom, de triple helix is van belang.”

Woensdag 8 februari, 19.30 uur

Online bijeenkomst circulair textiel | Brabantse Natuur- en Milieufederatie

In gesprek met onder andere The Community of Closets, kledingbibliotheek uit Amersfoort, die het doel heeft om duurzame fashion toegankelijk te maken.

Woensdag 8 februari, 15.00 uur

In gesprek met Thijs van Bemmel (Kairos) | Hof van Cartesius, Utrecht

In een van de ateliers van het Hof van Cartesius vinden we Kairos banken, een jonge startup die een geheel modulaire en circulaire zitbank heeft geproduceerd. We spreken medeoprichter Thijs van Bemmel over het hoe en waarom van deze bank. En vragen hem waarom je deze week absoluut moet afreizen naar het Hof in Utrecht. Luister naar de korte podcast, met vragen gesteld door Michel van Kats (MVO Nederland).

Woensdag 8 februari, 14.15 uur

Sessie Duurzame Doorbraak: De keten om tafel | CIRCL, Amsterdam

Meubelproducent Ahrend en Wood Loop vertellen over hun uitdagingen om tot goede ketensamenwerking te komen, om hun circulaire ambities waar te maken. Hoogleraar Jacqueline Cramer, Associate Lector Han van Kleef en experts uit de zaal reageren op de uitdagingen en komen met oplossingen. Cramer: Je moet in de Tweede Kamer zijn om te voorkomen dat afvalhout wordt verbrand voor energie-opwekking. Dit geeft een verkeerde prikkel om hout hoogwaardig te gebruiken.

Woensdag 8 februari, 14.00 uur

Een wandeling over het groene en circulaire Hof van Cartesius | Utrecht

Op deze circulair gebouwde werkplek voor duurzame en creatieve ondernemers in het Werkspoorkwartier in Utrecht, werken honderdtwintig ondernemers. Een groene omgeving waar eigen en gezamenlijke projecten tot leven komen. Een fotoverslag:

1: De Boomtoren: een 16 meter hoge toren gebouwd van 99% circulair materiaal.
2: Gevel met oude boards van Rezenne Gidey (a.k.a. Poernaka) en zijn vrienden.
3: De werkplaats van Buurman, tweedehands bouwmarkt en openbare werkplaats.
4: Pao van PAO & TJOY aan de slag in haar keuken waar ze broodjes maakt met seizoensgebonden, lokale versproducten en reststromen – met authentieke Aziatische smaken.
5: Het PAO & TJOY broodje van vandaag met onder andere knolselderij met curry en stoofperenchutney.
6: De opslag van Buurman, tweedehands bouwmarkt en openbare werkplaats.
7: Eetcafé Warmoes, in een circulair gebouwd pand.

Woensdag 8 februari, 13.30 uur

Sessie Regie in de Circulaire Economie | CIRCL, Amsterdam

Harry Dijkema van ABN-AMRO onderzoekt in een groepsgesprek de uitdagingen en kansen in circulaire ketensamenwerking. Hoe kunnen verschillende bedrijven samenwerken om een duurzamere toekomst te creëren en tegelijkertijd hun resultaat te verbeteren?

Woensdag 8 februari, 10.55 uur

Sessie Circular strategies, design and business models | Innoboost, Utrecht

Aan de hand van de strategieën en principes van het Circularity Deck besprak een groep ondernemers hoe ze hun concept kunnen innoveren om het nóg beter in de circulaire economie te laten passen.

Woensdag 8 februari, 10.30 uur

Financiële ondersteuning bij circulair ondernemen | RVO in CIRCL, Amsterdam

RVO vertelt wat het dit jaar kan bieden voor ondernemers in de circulaire economie. Subsidies, fiscale voordelen en leningen. Denk aan de subsidie circulaire ketenprojecten waar ondernemers in de gehele keten met elkaar een product of dienst circulair ontwerpen. Tip: maak je ondernemersplan concreet en bereid je goed voor om de kans te vergroten op financiering.

Woensdag 8 februari, 8.30 uur

Ontbijtsessie van PRICE & C-creators over circulaire gebiedsontwikkeling | A-lab, Amsterdam

Stedenbouwkundigen van de TU Delft vertellen over hoe je in buurten kringlopen van grondstoffen, samen met bewoners. Mo Smit: Hoe kan het sluiten van kringlopen bijdragen aan sociale waardes in wijken? Check hier voor meer informatie.

Woensdag 8 februari – 8.00 uur

? Dag 3 is begonnen

Welkom op de derde, frisse dag van de Week van de Circulaire Economie. Vandaag zijn we op pad door het hele land, onder meer in Utrecht bij Hof van Cartesius.

Dinsdag 7 februari – 15.30 uur

MAAK Haarlem | Luister naar dit korte interview met Matthijs Bakker

Matthijs Bakker is een van de drie MAAK Haarlem-partners. We spreken hem kort over wat deze locatie bijzonder maakt en waarom je deze Week van de Circulaire Economie nog langs kunt komen. De vragen zijn van Michel van Kats (MVO Nederland).

Dinsdag 7 februari – 15.20 uur

MAAK Haarlem | Een rondje over het terrein van het centrum voor innovatieve maaktechnieken

MAAK Haarlem is een van de hubs van de Week van de Circulaire Economie. De locatie biedt onderdak aan bedrijven die werkzaam zijn in de innovatieve en circulaire maakindustrie. Je vindt er een mix van bedrijven die de allernieuwste digitale of circulaire maaktechnieken gebruiken, leveren of faciliteren. Binnen MAAK speelt kruisbestuiving tussen de bedrijven onderling een belangrijke rol.

We namen een kijkje bij de verschillende ondernemers op het terrein.

  • Foto 1 | Cirkelstad en BouwLab R&Do vertellen ons over de mogelijkheden van circulaire bouw in de praktijk. We zien indrukwekkende 3D-printers en andere circulaire bouwtechnieken.
  • Foto 2 | De opening van het nieuwe BouwLab is vandaag. Dit pand was eerst een aula in Almere. Daar is het helemaal afgebroken en in Haarlem opnieuw opgebouwd voor nieuwe 3D-printmachines.
  • Foto 3 | Veldtwerk is gespecialiseerd in CAD (computer aided design) en CAM (computer aided manufacturing), gecombineerd met een bewust ambachtelijke visie. Kom donderdag en vrijdag een kijkje nemen naar hoe David onder meer bouwt aan een 99 procent afbreekbare doodskist.
  • Foto 4 | MAAK Haarlem is een rustgevende plek in Haarlem waar allerlei creatieve ondernemers elkaar inspireren. Er is ook veel ruimte voor de natuur, omdat onderzoek aantoont dat dat de productiviteit en werktevredenheid sterk kan verbeteren.
  • Foto 5 | MAAK Haarlem functioneerde hiervoor als afvalscheidingsstation voor de stad. De komende jaren werken de partners aan een plan om in 2030 tot een nog hoogwaardiger en aantrekkelijker werkgebied te maken.

Dinsdag 7 februari – 14.15 uur

Interior Intensive | The Substitute/ Furnify, Amsterdam

The Substitute organiseert samen met Furnify en Cooloo de eerste Interior Intensive, om (interieur)architecten, ontwerpers en stylisten bij te praten over circulair interieur. Marieke (The Substitute): Mensen doen nu gemiddeld 6 jaar met een bank, in 1996 was dat nog het dubbele: 12 jaar. Aan de andere kant zullen consumenten steeds meer voor tweedehands kiezen.

Check voor meer info de website van The Substitute.

Dinsdag 7 februari – 13.20 uur

Circulaire havenrondvaart | Amsterdamse haven

Vanaf ProDock in de Amsterdamse haven volgen bezoekers een circulaire havenrondvaart. Welke circulaire bedrijven zijn er gevestigd in de haven? En welke uitdagingen komen we tegen in het ontwikkelen van de circulaire procesindustrie? Tijdens een rondvaart van 1,5 uur vertelde James Hallworth van het havenbedrijf alles hierover.

Dinsdag 7 februari – 12.30 uur

Kledingruilmarkt | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Den Haag

De afgelopen week leverden RVO’ers fanatiek kleding in voor de kledingruilmarkt. Voor elk kledingstuk kregen de medewerkers een bewijs om hun item te ruilen met een ander kledingstuk naar keus. Een duurzame win-win situatie! Om de dag compleet te maken opende ook ‘het Oppimp Atelier’ en was Marije Profijt terecht voor kleuradvies. 

Dinsdag 7 februari – 12.00 uur

Houtwerkplaats | Circulair Warenhuis, Leiden

We zijn op bezoek bij de houtwerkplaats van kringloopbedrijf Circulair Warenhuis – een van de hubs van deze Week van de Circulaire Economie. Samen met designers zijn voor zowel binnen als buiten meubels ontworpen en gebouwd. Het assortiment bestaat uit onder andere eettafels, presentatiekasten en meubelpanelen.

De houtwerkplaats biedt deze week volop inspiratie en kennis en is daarom zeker de moeite waard om te bezoeken. Bekijk een aantal van de producten op de website.

Dinsdag 7 februari – 11.15 uur

Circulaire oplossingen voor de bouw | Renewi @ Hof van Cartesius, Utrecht

Om recyclen in de bouw mogelijk te maken moeten we op een andere manier gebouwen slopen. Afvalverwerkingsbedrijf – en hoofdsponsor van de Week van de Circulaire Economie – Renewi noemt dat ‘oogsten’. Oftewel: het demonteren van een gebouw zodat je materialen kunt scheiden. Daar komen schone retourstromen uit die zijn te hergebruiken. Het enige wat het kost: tijd.

Kom deze week ook langs in Hof van Cartesius, een nieuw gebouwde ontmoetings- en werkplaats in Nederland die voor 90 procent is gebouwd met reststromen.

Foto door Werry Crone

Dinsdag 7 februari – 10.50 uur

Circulaire Vierdaagse – Meet & Match Versnellingshuis on Tour, RvN@ Nijmegen

Ondernemers met circulaire vragen of uitdagingen die daarover willen sparren met andere partijen hebben zich vanochtend verzameld bij RvN@. Experts van het Versnellingshuis – een samenwerking van het Ministerie van IenWVNO-NCWMKB-Nederland, Het Groene Brein en MVO Nederland – heeft een netwerk van ondernemers en experts tot hun beschikking. Ze verbinden de aanwezige circulaire ondernemingen met de juiste tools en kennis.

Dinsdag 7 februari – 10.15 uur

Presentatie & Workshop Circulair Ondernemen in de Textielsector, PLNT Leiden

50 Commerciële Economie-studenten van de Hogeschool Leiden leren van Julia Planko, Lector Duurzaam & Circulair Ondernemen over de problemen in de textielsector, de op een na meest vervuilende sector te wereld. Jeanet van der Stoel bespreekt verder de uitdagingen en innovatieve oplossingen die het bedrijf Groenendijk Bedrijfskleding tegenkomt en implementeert in hun streven om (meer) circulaire kleding op de markt te brengen. De tweedejaars studenten voeren straks ook nog een unieke commerciële circulaire opdracht uit.

Dinsdag 7 februari, 10.00 uur.

Triodos Bank organiseert een meeting over circulair bouwen bij het Hof van Cartesius, Utrecht

Met een aardige opkomst!

Dinsdag 7 februari – 9.50 uur

Nieuwsbericht: Winnaars van de Circular Awards bekend

De winnaars van de Circular Awards 2023 zijn bekend. De Circular Award Business Large 2023 is gewonnen door Zeeman en de Circular Award Business Small 2023 door PeelPioneers. De Circular Award Public 2023 werd uitgereikt aan Provincie Gelderland. Deze innovatieve projecten en producten van ondernemingen en overheden laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Daarnaast zijn Hilde Sijbring, Bert van Son en Paul Terwisscha van Scheltinga gekozen tot Circular Hero 2023 voor hun bijdrage aan de circulaire transitie in Nederland.

Lees het nieuwsbericht hier

Dinsdag 7 februari – 9.45 uur

Dag 2 van de Week van de Circulaire Economie is begonnen

Welkom! Vandaag vinden er tientallen evenementen plaats door het hele land. Op deze liveblog geven we je een inkijk in wat er allemaal is te doen en beleven. We beginnen zo met een presentatie & workshop Circulair Ondernemen in de Textielsector vanuit PLNT te Leiden.

Wil je nog even terugkijken naar de Nationale Conferentie Circulaire Economie van gister? Dat kan! Je vindt de foto’s van Anne Reitsma hier.

Maandag 6 februari – 16.45 uur

Winnaars Circular Awards bekend ?

We feliciteren de trotse winnaars van de Circular Awards: de prijzen voor de meest impactvolle circulaire projecten, organisaties én personen!

Circular Heroes: Hilde Sijbring, Bert van Son en Paul Terwisscha.

Circular Award Public: Provincie Gelderland
Circular Award Business Large: Zeeman
Circular Award Business Small: PeelPioneers

Maandag 6 februari – 15.45 uur

Persconferentie Aniek Moonen en Laura de Vries

De boodschap aan het kabinet is duidelijk: er is een pakket aan maatregelen nodig om de circulaire economie voor elkaar te krijgen. Aniek Moonen – voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging – en Laura de Vries – klimaatambassadeur van de toekomst – geven een persconferentie in de stijl van Rutte en de Jonge. Hun boodschap: ga zo met het klimaatbeleid om als we met het coronabeleid omgingen. Nu hard ingrijpen dus!

Maandag 6 februari 2023 – 15.15 uur

Circulair huis op het Grote Kerkplein van Zwolle

Ook onderdeel van de circulaire inspiratieroute: een geheel circulaire modelwoning van Tala (Take a look around). Deze natuurlijke bouwer uit Broekland bestaan voor negentig procent uit biobased materialen. Daardoor slaat elk huis meer CO2 op dan het uitstoot tijdens de bouw. Ook de keuken van Chainable heeft een circulair verhaal. Meer weten? Kom deze week naar het Grote Kerkplein in Zwolle!

Maandag 6 februari 2023 – 14.30 uur

Loop mee met de circulaire inspiratieroute in Zwolle

Maandag tot en met zaterdag te wandelen: een gratis inspiratieroute circulaire economie in het centrum van Zwolle.

De interactieve audioroute start meerdere keren tussen 10:00 en 17:00 uur, komt langs goede voorbeelden van hergebruik in de stad Zwolle. Bekijk hoe lokale en regionale bedrijven, makers, kunstenaars en scholen hun krachten bundelen om vernieuwende, circulaire producten en diensten te maken. Klik hier voor meer informatie.

Maandag 6 februari 2023 – 12.10 uur

Influencers delen de Week van de Circulaire Economie

Auteur, vlogger en influencer Lize Korpershoek deelde vorige week haar oproep tot het bezoeken van de Week van de Circulaire Economie op haar populaire Instagram-account. Ook Maartje Bregman, Marije van der Made en Titia Hoogendoorn riepen afgelopen week op tot het bezoeken van een van de vele events. Volg Lize, Marije en Titia op Instagram om hun avonturen tijdens de Week te zien.

Maandag 6 februari 2023 – 11.15 uur

Marktplaats en RPP Kunststofoplossingen

Twee inspirerende cases op het podium. Marktplaats stimuleert ons tot omdenken. Pak de energie van een probleem om tot oplossingen te komen. RPP Kunststofoplossingen bouwt aan de fabriek van de toekomst: de duurzame kunststoffabriek. Ze roept ons op dialoog aan te gaan. Dat kost tijd en moeite, maar iedereen wil mee. En als je ergens tegenaan loopt, deel het met elkaar!

Maandag 6 februari 2023 – 11.05 uur

Bonnie the Bin

Winnaar van de Nationale Hackathon CE is Bonnie the Bin, een product van Team Eco-Lution, Hogeschool Rotterdam. Het gaat om prullenbakken die kunnen zien welk afval erin gaat, zodat dit direct op de juiste manier is te recyclen. Idee is om het idee ook echt te lanceren in samenwerking met NS.

Maandag 6 februari 2023 – 10.55 uur

De eerste reacties op het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023 – 2030

De eerste reacties op het Nationaal Programma Circulaire Economie op het podium zijn positief. John Vernooij, directeur van Omrin: Het lijkt erop dat we het Silicon Valley van de circulaire economie kunnen gaan worden in Nederland. De overheid moet dan wel wet- en regelgeving maken om echt ketens te laten ontstaan.

Heijnen: Samenwerking tussen overheid, bedrijven en kennis is nodig om te starten. En investeringen, waarin wij de aanjaagrol oppakken.

Belangrijkste aandachtspunt voor de komende jaren is meer samenwerking in ketens, zo blijkt uit onderzoek in de zaal.

Maandag 6 februari 2023 – 10.30 uur

De Week van de Circulaire Economie is begonnen!

Live vanuit Theater de Spiegel in Zwolle: de Nationale Conferentie Circulaire Economie. De traditionele start van de week. Tot en met zaterdag bezoek je door het hele land evenementen over de circulaire economie, bij meer dan 30 hubs.

Op het podium staat Vivianne Heijnen (staatssecretaris Infrastructuur & Waterstaat): Ik wil echt het land in om te zien welke initiatieven daar zijn. In Zwolle heb je bijvoorbeeld Living Lab dat prachtig circulariteit stimuleert. En hoewel er 30000 bedrijven bij zijn gekomen die circulair ondernemen, moet het toch sneller. Qua ontwerp, qua productie. En qua hoogwaardig verwerking tot nieuwe producten.

Heijnen: De massa meekrijgen in de circulaire economie? Dan doen we als overheid door aanjager te zijn, bijvoorbeeld in circulair inkopen.

Maandag 30 januari 2023 – 11.30 uur

Welkom op de liveblog

Vanaf 6 februari start de Week van de Circulaire Economie. Om verslag te doen van wat er zoal in het land gebeurt openen we een liveblog. Vanaf maandag vind je hier een selectie van beelden, gesprekken en nieuws van events door het hele land. Volg het Versnellingshuis op LinkedIn om op de hoogte te blijven van de hoogtepunten.