HUB VAN DE WEEK: NICE

Het Noordelijke Innovatielab Circulaire Economie (NICE) bestaat dit jaar vijf jaar en is de plék waar jong talent werkt aan vraagstukken op het gebied van circulaire economie.

Tijdens de Week van de Circulaire Economie 2022 fungeren meerdere organisaties als HUB. Als HUB ben je een pionier in het veld van de circulaire economie en organiseer je meerdere evenementen tijdens de week. Eén van deze HUB’s is het Noordelijke Innovatiehub Circulaire Economie (NICE). Het is al vijf jaar de plék waar jong talent werkt aan vraagstukken op het gebied van circulaire economie. We spreken met Nienke Mol, werkzaam bij NICE.

Wat is de kracht van NICE in de transitie naar de circulaire economie?

“NICE werkt als circulair lab. Open innovatie staat bij ons centraal. De urgentie voor een circulaire economie is bij de meeste organisaties nu wel doorgedrongen, maar de HOE vraag blijft nog altijd lastig. In interdisciplinaire teams van jong talent pakken we vragen uit de praktijk op. Zo zijn we een kweekvijver van professionals van de toekomst. Inmiddels heeft NICE een grote aantrekkingskracht voor jong talent waar de afgelopen 5 jaar meer dan 500 studenten aan meer dan 50 circulaire projecten hebben gewerkt. Studenten komen bijna uit heel Nederland. Wij begonnen met studenten uit alleen de noordelijke provincies, maar nu is dat al nationaal en volgend jaar zelfs internationaal.”

Wat wil je bereiken tijdens de Week van de Circulaire Economie?

“De Week vraagt op landelijke schaal veel aandacht voor circulaire economie. Daarom steunt NICE dit initiatief en willen we er ook onderdeel van zijn. Want wat het werk ons dagelijks leert is dat de transitie alleen tot stand kan komen als alle partijen samen werken.”

Welk onderdeel/ programma wil je graag uitlichten (en waarom)?

“Een circulair voedselsysteem is één van de grote vraagstukken op het gebied van de circulaire economie. Uit de kweekvijver van NICE is een mooie start-up ontstaan: Circle of Food. Deze start-up helpt lokale ondernemers die met reststromen of tijdelijke overschotten zitten. Ook ontwikkelden ze Zwampasta. Van oesterzwammen die worden gekweekt op koffiedik maken ze weer pasta. Circle of Food organiseert ook een gezonde en natuurlijk circulaire kookworkshop. Leuk als je ook komt!”