Dat was de Week van de Circulaire Economie. Tot volgend jaar!

HUB VAN DE WEEK: BLUECITY

BlueCity, de voorbeeldstad voor circulaire economie in Rotterdam, is één van de hubs tijdens de Week. Zij zullen je inspireren en uitdagen op het gebied van water.

Tijdens de Week van de Circulaire Economie 2022 fungeren meerdere organisaties als hub. Als hub ben je een pionier in het veld van de circulaire economie en organiseer je meerdere evenementen tijdens de week. BlueCity is één van deze hubs, een voorbeeldstad voor de circulaire economie waar ondernemende geesten elkaar ontmoeten.

BlueCity is gevestigd in het voormalig Tropicina in Rotterdam en zij bezitten daarmee de echte Rotterdamse mentaliteit: niet lullen maar poetsen. De entrepreneurs die een werkplek hebben in BlueCity versnellen de transitie naar een circulaire economie door veel samen te werken en leren door te doen. Eén van de belangrijkste bouwstenen voor een future proof economy is het BlueCity Lab. In het lab staat het maken van prototypen, experimenteren en werken aan business cases die invulling geven aan die circulaire economie centraal. Dit wordt gedaan door een dynamische community van ondernemende wetenschappers uit verschillende disciplines, bioniers genaamd.

Het thema van de Week van de Circulaire Economie 2022 is dit jaar ‘Actieplan voor de toekomst’, hier haakt BlueCity op aan door tijdens de Week te focussen op ‘Waterplan voor de toekomst’. Er wordt veel water verspild, zoals hemelwater dat nu direct wordt geleid naar het riool. Terwijl dit water goed opnieuw gebruikt kan worden in de omgeving, een goede grondstof is voor de circulaire economie. 

Het dak van BlueCity vangt per jaar 2.900 m3 hemelwater op en dit willen zij niet meer verspillen. Dus hebben afgelopen jaar dertien waterpioniers zich verdiept in het watervraagstuk van BlueCity tijdens de Regenwater Hackathon. Benieuwd wat de resultaten zijn? Op 8 februari presenteren de ondernemers hun oplossing aan de Waterbar in BlueCity en jij kan hier online bijzijn, reserveer hier je ticket.

Tijdens de Week van de Circulaire Economie start ook de BlueCity Circular Challenge. Hier vormen young professionals vanuit verschillende disciplines een team en worden gekoppeld aan een waterschap of provincie. Voor deze opdrachtgever ontwikkelen ze in zes weken tijd een circulair product uit een reststroom. De beste teams krijgen de kans om het product echt te ontwikkelen bij BlueCity. Lees hier meer over de BlueCity Circular Challenge en meld je aan!

Finale BlueCity Circular Challenge door Jacqueline Fuijkschot