GESLAAGDE EERSTE EDITIE NATIONALE HACKATHON CIRCULAIRE ECONOMIE

Team ‘Haagse Hogeschool & Hogeschool InHolland’ en team ‘Zuyd Hogeschool’ grote winnaars

Team ‘Haagse Hogeschool & Hogeschool InHolland’ en team ‘Zuyd Hogeschool’ grote winnaars

Vrijdag 5 februari vond de spannende finale van de allereerste editie van de Nationale Hackathon Circulaire Economie plaats. Onder begeleiding van moderator Werner Schouten, pitchten 10 studententeams hun ultieme oplossingen voor negen circulaire vraagstukken.

De jury – Karen Maas, Antoine Heideveld en Damir Perkic – bestempelde studententeam ‘Haagse Hogeschool & Hogeschool Inholland’ als winnaar. Met ‘The Garden of Eternity’ bedacht het team een voedselsysteem waarop steden van de toekomst zelfvoorzienend zijn op een circulaire en lokale manier.

De publieksprijs werd in de wacht gesleept door de studenten van Zuyd Hogeschool. Met het computerspel ‘Circular City’, een soort Pokémon GO voor een betere planeet, herbouw je een smerige, sterk vervuilde stad met duurzame en creatieve ideeën en acties.  

De studenten hebben een circulaire Mud-Jeans en een biobased Be O Bottle gewonnen. Ook worden de teams na de finale geholpen door organisatie Chill, om hun ideeën nog verder uit te werken. 

Korte terugblik
Maandag 1 februari was de kick-off van de allereerste Nationale Hackathon Circulaire Economie. De wedstrijd ging van start tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Nadat Minister van Engelshoven (OCW) de studenten succes en vooral veel plezier had gewenst, zijn ruim 50 mbo, hbo én wo-studenten hard aan de slag gegaan om tijdens de Week van de Circulaire Economie negen circulaire uitdagingen te tackelen.

De studenten zijn afkomstig van 10 onderwijsinstellingen. Tijdens de hackathon ontstonden meerdere samenwerkingen. Zo gingen studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Van Hall Larenstein en de Erasmus Universiteit aan de slag met een uitdaging van de gemeente Rotterdam: Maken aan de Maas. 

De circulaire vraagstukken varieerden van gedragsverandering bij consumenten, tot circulaire gebiedsontwikkeling of het opzetten van circulaire living labs. De studenten kregen begeleiding van betrokken lectoren, docenten en partners. Ook konden ze deelnemen aan een aantal inspirerende workshops, zoals een masterclass framing & design thinking.

De hackathon is een initiatief van het Kenniscentrum Mission Zero (Haagse Hogeschool), het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Het Groene Brein en krijgt zeker nog een vervolg – samen met de betrokken onderwijsinstellingen.