“FRIESLAND LEGT DE CIRCULAIRE LAT HOOG”

Circulair Friesland is jaar in jaar uit een van de blikvangers tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Iedere editie weet de provincie de spotlights te vangen. Is het niet met een circulaire brug van biocomposiet, dan wel met een waterzuiveringsinstallatie voor thuis. Wat hebben de Friezen dit jaar in petto?, vroegen we programmaleider Heleentje Swart.

Begin dit jaar opende minister Stientje van Veldhoven op de eerste dag van ‘de Week’ de eerste fietsbrug gemaakt van biocomposieten, bij Ritsumaszijl. Het was een van de hoogtepunten van de Week van 2020. En het jaar ervoor was het ook al raak, toen ging de brug er vandoor met de Circular Award. 

Friesland legt de lat hoog, beaamt Heleentje Swart. De provincie wil in 2025 circulaire regionale koploper zijn in Europa. Swart: “Het hechte, lerende ecosysteem voor circulaire economie”, is wat haar betreft de sleutel van het Friese succes. “Ondernemers, overheden, onderwijsmakers, wetenschappers, burgers en kunstenaars – ze werken allemaal nauw samen. Dat is wat Friesland zo sterk maakt.”

Hoe werd deze samenwerking zichtbaar tijdens de Week van de Circulaire Economie?
“Een hoogtepunt vond ik dat in vijf dagen tijd 250 basisschoolleerlingen op bezoek kwamen bij de gemeente Leeuwarden en Spark the Movement, een onderdeel van Vereniging Circulair Friesland. De leerlingen konden allerlei workshops volgen bij tien circulaire ondernemers en gingen uiteindelijk met een CE-certificaat naar huis. Zo werden het CE-ambassadeurs van de toekomst!”

“Wij organiseerden ook drie tours circulair, dwars door de provincie. Bezoekers van de verschillende tours maakten elk tussenstops bij Friese icoonprojecten over bouw & grondstoffen, voedsel & brede welvaart of over energie & mobiliteit. Deze tours lieten zien dat de verandering die nodig is al in volle gang is en dat het spannend en lucratief is om in te zetten op duurzame oplossingen. Deelnemers varieerden van topambtenaren uit Den Haag tot de buurvrouw om de hoek, en van studenten van het MBO tot wetenschappers van de RUG, Campus Fryslan.”

Er gebeurt echt veel op het gebied van de circulaire economie in Friesland. Welk bedrijf of organisatie vind jij inspirerend?
“Bijzonder is bijvoorbeeld de aanpak van het bedrijf Donker Groen dat inzet op het sociale aspect van circulaire economie. Hun motto ‘Samen het succes maken én delen’ brengen ze in praktijk door aandelen beschikbaar te stellen voor alle medewerkers.”

“We zijn bij VCF ook trots op Hydraloop, één van de bedrijven in het netwerk van Circulair Friesland, dat begin dit jaar flink in de prijzen viel bij de internationale techbeurs Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Ze wonnen maar liefst in drie categorieën de innovatieprijs en werden daarnaast de ‘best of the best’, vanwege hun innovatieve waterrecyclinginstallatie voor in huizen waarmee ze tot 85 procent huishoudelijk water kunnen besparen.”

Kan je een tipje van de sluier oplichten: Wat mogen we verwachten van Circulair Friesland voor de komende editie van de Week?
“We zitten volop in het creatieve maakproces, met een speciale werkgroep van aanjagers van Circulair Friesland, ondernemers, ambtenaren en jongeren. Er komt een gevarieerd weekprogramma met activiteiten door de hele provincie heen. Tastbare projecten van circulaire helden krijgen een glansrol, want door voorbeelden van circulaire ondernemers en keuzes die ze maken, krijgt circulaire economie een gezicht. Ons programma wordt heel inclusief; we willen iedereen meenemen in de transitie. Van ondernemer tot inwoner tot onderwijsmaker.”