Tijdens de Week van de Circulaire Economie 2021 werden door 90 organisaties meer dan 200 evenementen georganiseerd. Van Friesland tot Limburg, van Rotterdam tot Den Helder waren er workshops, congressen, rondleidingen en lezingen te bezoeken, en konden bezoekers inspiratie opdoen of zelf aan de slag. Door corona was het een extra bijzondere editie: alles gebeurde online.
We blikken terug op zeven hoogtepunten.
1. De Nationale Conferentie Circulaire Economie als kick-off van de week
Met gemiddeld zo’n 800 deelnemers was de Nationale Conferentie Circulaire Economie ook dit jaar weer een succes! Demissionair premier Mark Rutte ging in gesprek met jongeren en minister van Engelshoven benadrukten het belang van de circulaire economie en onderwijs om de klimaatdoelen te halen. Ook waren er talloze werksessies te bezoeken van allerlei partijen die met circulariteit bezig zijn.
2. NS en E-Waste Race winnaars van de Circular Awards
Ook werden tijdens de conferentie de Circular Awards uitgereikt aan de NS en de E-Waste Race. Thomas Rau, Klaske Kruk en Guido Braam zijn uitgeroepen tot circular heroes.
Na twintig jaar gebruik heeft de NS 656 voertuigen gemoderniseerd. Bij de modernisering krijgt 99 procent van de onderdelen van de oude trein een tweede leven.
De E-waste Race daagt scholieren uit om binnen vier weken zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen voor recycling of reparatie. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de bewustwording over het belang van een circulaire economie bij een jonge generatie.
3. 16 circulaire hubs organiseerden samen bijna 70 programma’s.
In verschillende steden en regio’s verspreid over heel Nederland zijn hubs actief die circulaire economie van de grond tillen. Het zijn plekken waar het bruist van ondernemerschap en pioniersdrift, waar bewoners geïnspireerd raken over circulaire economie en waar nieuwe samenwerkingen tussen kennisinstellingen, overheden en bedrijven tot stand komen.
Dit jaar waren er 16 hubs aangesloten bij de Week van de Circulaire Economie 2021 en organiseerden samen bijna 70 programma’s. Circl, ook een circulaire hub, was voor de derde keer op rij hoofdkwartier.
4. Statiegeld op blikjes
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven maakte tijdens de Week van de Circulaire Economie bekend dat er eind 2022 definitief statiegeld komt op blikjes. Dat betekent dat je vanaf 2023 15 cent statiegeld betaalt op ieder blikje.
Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen in plaats van dat deze in ons milieu belanden.
5. Opening van het Circulaire Textiel Lab in Enschede
Op woensdag zetten Saxion en partners met de opening van het eerste Circulaire Textiel Lab een grote stap in het opschalen van de recycling van textiel afval.
“Het lab helpt ons de productie van circulaire kleding op te schalen en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan de gestelde klimaatdoelen,” zegt Jan Mahy, lector Sustainable & Functional Textiles bij Saxion en voorzitter van Stichting TexPlus.
6. Lancering van nieuwe onderzoeken en publicaties
- Denktank The Ex’tax presenteerde een deltaplan voor belastinghervorming
- Wetenschappelijke koepel Het Groene Brein lanceerde het whitepaper ‘Houvast voor duurzame vernieuwers: vier perspectieven op transitiedenken en doen‘
- Metabolic kwam met een studie naar circulair inkopen van overheden.
7. Hackathon Circulaire Economie
Op de laatste dag vond de finale van de eerste editie van de Hackathon Circulaire Economie plaats. 10 studententeams vanuit MBO, HBO en universiteiten pitchten hun ultieme oplossingen voor negen circulaire vraagstukken.
De publieksprijs werd in de wacht gesleept door de studenten van Hogeschool Zuyd met het computerspel ‘Circular City’, een soort Pokémon GO voor een betere planeet. De juryprijs werd gewonnen door de studenten van de Haagse Hogeschool & Hogeschool Inholland met ‘The Garden of Eternity’: een voedselsysteem waarop steden van de toekomst zelfvoorzienend zijn.