DIT WAREN DE 5 HOOGTEPUNTEN VAN 2020

Een week met vijf mooie hoogtepunten tonen hoe ondernemend Nederland anno 2020 de kansen grijpt van een nieuw, duurzaam én economisch model.

Tijdens de Week van de Circulaire Economie 2020 werden door 180 organisaties maar liefst 225 evenementen georganiseerd. Van Friesland tot Limburg, van Rotterdam tot Den Helder waren er workshops, congressen, rondleidingen en ontbijtjes te bezoeken, en konden professionals inspiratie opdoen of zelf aan de slag. 

We blikken terug op vijf hoogtepunten.

1. Stientje van Veldhoven en Frans Timmermans openen de Week van de Circulaire Economie: “Zonder circulaire economie halen we Parijs niet”
Op maandag 3 februari startte de Week van de Circulaire Economie met de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Daar benadrukten minister Stientje van Veldhoven en Eurocommissaris Frans Timmermans het belang van de circulaire economie voor het behalen van de klimaatdoelstellingen uit het Parijs-akkoord. Timmermans zette de Green Deal van de Europese Commissie uiteen: een spoorboekje dat uitstippelt met welke maatregelen Europa in 2030 de CO2-uitstoot met minimaal vijftig procent kan terugdringen.

2. Schijvens en provincie Noord-Holland winnen Circular Awards 2020
Alleen de meest iconische, circulaire projecten van ondernemingen en overheden maken kans op de Circular Awards. Deze werden uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie.

De Circular Award Business werd toegekend aan Schijvens Corporate Fashion. Dit familiebedrijf dat in 1863 is opgericht maakt circulaire bedrijfskleding bestaande uit vijftig procent gebruikte werkkleding en vijftig procent gerecyclede PET. Hierdoor hoeft het bedrijf geen gebruik te maken van nieuwe grondstoffen. Schijvens mocht op 7 februari de gong luiden op de Amsterdamse beurs Euronext.

De Circular Award Public ging naar de provincie Noord-Holland in samenwerking met dr2 New Economy voor hun pilots rond het hoogwaardig hergebruik van hout. Daarin zijn 1.200 balken en zeven kilometer aan houten gordingen selectief gesloopt en beschikbaar gemaakt voor hergebruik.

3. Circulaire hotspots manifesteren zich
Voor de tweede keer had ‘de Week’ een hoofdkwartier in Circl – het circulaire paviljoen van ABN AMRO. Hier was een weekprogramma neergezet met meer dan 20 evenementen. Daarnaast gebeurde er veel in Blue City (Rotterdam), de Impact Hub (Amsterdam), bij Circulair Friesland (Leeuwarden), in The Green House (Utrecht) en tijdens het Steiger Festival (Almere).

4. Opening van de biocomposiet fietsbrug in Friesland
Tijdens de Week van de Circulaire Economie 2020 opende minister Stientje van Veldhoven de eerste fietsbrug gemaakt van biocomposieten, bij Ritsumaszijl. De fietsbrug heeft een beweegbare, vrije overspanning van 22 meter en totaal 66 meter biocomposiet wegdek. Eerder won de brug al een Circular Award.

5. Financieringstool toont bijna honderd opties voor circulair ondernemers
Met activiteit van circulaire ondernemers volgt een vraag naar circulaire financiering. Het Versnellingshuis Nederland Circulair maakte een overzicht van alle fondsen, regelingen en organisaties die circulaire ondernemers financieel verder kunnen helpen. Het resultaat: er zijn bijna honderd opties beschikbaar. In een handige online tool zijn deze toegankelijk gemaakt. Met de opening van de Week van de Circulaire Economie door minister Van Veldhoven op de Nationale Conferentie Circulaire Economie is de tool officieel gelanceerd.