DE 5 HOOGTEPUNTEN VAN 2022

Terugblik op een succesvolle Week van de Circulaire Economie 2022


Tijdens de Week van de Circulaire Economie 2022 werden door 120 organisaties meer dan 270 evenementen georganiseerd. Van Friesland tot Limburg, van Rotterdam tot Den Helder waren er workshops, congressen, rondleidingen en lezingen te bezoeken, en konden bezoekers inspiratie opdoen of zelf aan de slag. Door corona gebeurde het meeste online.

We blikken terug op onze 5 hoogtepunten.

1. De Nationale Conferentie Circulaire Economie als kick-off van de week

Met zo’n 1700 deelnemers was de Nationale Conferentie Circulaire Economie ook dit jaar weer een succes! De nieuwe staatssecretaris op het gebied van circulaire economie, Vivianne Heijnen, deelde voor het eerst haar visie en persoonlijke drijfveer. Bewustwording rond de noodzaak van de circulaire economie moet wat haar betreft nog veel groter. Daarnaast werden Circular Awards uitgereikt aan de Roetz, Aeres Hogeschool en Janssen de Jong Bouw. Bekijk hier een video van de conferentie >>

Janssen de Jong Bouw krijgt de Circular Award uitgereikt door staatssecretaris Vivianne Heijnen op de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Foto: Anne Reitsma

2. 19 circulaire hubs organiseerden samen 90 programma’s.

In verschillende steden en regio’s verspreid over heel Nederland zijn hubs actief die circulaire economie van de grond tillen. Het zijn plekken waar het bruist van ondernemerschap en pioniersdrift, waar bewoners geïnspireerd raken over circulaire economie en waar nieuwe samenwerkingen tussen kennisinstellingen, overheden en bedrijven tot stand komen. 

Dit jaar waren er 19 hubs aangesloten bij de Week van de Circulaire Economie en organiseerden samen 90 programma’s. Circl, ook een circulaire hub, was voor de vierde keer op rij hoofdkwartier.

Rondleiding op Het Hof van Cartesius in Utrecht. Foto: Wijnand van Till

3. De Nederlandsche Bank komt met een roadmap

De Nederlandsche Bank publiceerde een roadmap hoe de financiële sector als financier van circulaire bedrijven een belangrijke rol kan spelen bij de het versnellen van de transitie naar een circulaire economie.

Green Serendipity event in Amsterdam over PHA, een nieuw bioplastic. Foto: Wijnand van Till

4. Messy in Amsterdam

Speciaal voor de Week van de Circulaire Economie kwam Messy uit Londen naar Amsterdam. Geïnspireerd door het monster van Loch Ness, besloten de makers een circulair kunstwerk te maken; gemaakt van achthonderd door Mud Jeans gedoneerde spijkerbroeken. 

5. Ambassadeurs Anne-Marie Rakhorst en Laura de Vries met dagelijkse video’s vanaf de Week

Anne-Marie Rakhorst en Laura de Vries gingen tijdens de Week van de Circulaire Economie op bezoek bij verschillende evenementen. De hele week namen ze je mee in hun vlogs en gingen vanuit hun eigen motivatie en expertise het gesprek aan met de organisatoren. Bekijk alle video’s nu op YouTube >>