4 TIPS OM EEN INCLUSIEF EVENEMENT TE ORGANISEREN

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk ondernemers en andere partijen bereiken en inspireren met jouw circulaire verhaal. Daarom geven we je tips om je evenement inclusiever en toegankelijker te maken.

Denk je erover om een evenement te organiseren voor de Week van de Circulaire Economie? Tof! Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk ondernemers en andere partijen bereiken en inspireren met jouw circulaire verhaal. Daarom zou het zonde zijn als je evenement onbewust niet toegankelijk is voor bepaalde groepen mensen, of dat mensen zich niet uitgenodigd voelen. Daarom geven we je tips om je evenement inclusiever en toegankelijker te maken voor iedereen!

1. Denk aan fysieke toegankelijkheid

Bij het organiseren van een fysiek evenement zijn er een aantal dingen waar je op kan letten om verschillende mensen te verwelkomen. Bij het kiezen van een locatie kan je allereerst letten op de fysieke toegankelijkheid: is het gebouw rolstoeltoegankelijk en wordt er in het publiek plek vrijgehouden voor mensen met bijvoorbeeld een rolstoel, rollator of ander hulpmiddel? Is er een oprijplaat aanwezig en is er personeel op locatie die het gebruik ervan kunnen faciliteren?

Door ten minste één genderneutraal toilet op locatie te hebben, kan iedereen ongeacht genderexpressie van een toilet gebruikmaken. Heeft je locatie helemaal geen genderneutrale toiletten? Overweeg dan om simpelweg een briefje over de bordjes van een aantal WC’s te hangen met ‘Vandaag is dit toilet genderneutraal’!

Voor slechthorenden kan je een tolk inhuren, zodat iedereen je verhaal kan verstaan. Zeker als er weer gebruik wordt gemaakt van grote ruimtes waar afstand wordt gehouden i.v.m. de coronamaatregelen, is dit van belang. Ook als je evenement een livestream heeft of opgenomen wordt is dit fijn, zodat een grotere groep mensen mee kan kijken en je verhaal kan volgen.

2. Besteed aandacht aan digitale toegankelijkheid

Veel van de programma’s zal deze editie van de Week van de Circulaire Economie online plaatsvinden. Dit biedt een kans om nog meer bezoekers te trekken uit het hele land! Om iedereen aan te kunnen laten sluiten, kan je op de volgende dingen letten. Voor doven of slechthorenden kan je een tolk neerzetten of de plenaire sessie ondertitelen. Zoom, een programma dat ook je gebruiken voor je programma, heeft een functie waarbij de tekst automatisch ondertiteld wordt en in beeld verschijnt.

Een andere manier hoe je als organisator een fijne en inclusieve sfeer in je evenement kan waarborgen, is door het gebruik van pronouns (in het Nederlands: voornaamwoorden) aan te moedigen. Het gaat om hoe je graag wilt dat andere mensen jou aanspreken op basis van je genderidentiteit. De meest gebruikte zijn hij/hem, zij/haar, en die/diens. Zo kan je als organisator je eigen voornaamwoorden delen aan het begin (‘’Welkom! Mijn naam is Julia en je mag mij aanspreken met de voornaamwoorden zij en haar’’) of ze in je naam zetten van het programma wat je gebruikt, en ook deelnemers uitnodigen dit te doen. Zo creëer je een evenement waarin je laat zien dat je elkaar graag op de juiste manier wilt aanspreken en mensen hun genderexpressie respecteert.

3. Communiceer je inspanningen

Werk je aan bovenstaande? Supergoed! Het is goed om je toegankelijkheid kenbaar te maken, bijvoorbeeld door het te noemen bij je evenement op de website van de Week van de Circulaire Economie, en in je eigen communicatie op je website en social media. Het zou namelijk zonde zijn als je minder divers publiek aantrekt omdat mensen niet weten dat je evenement voor hen toegankelijk is.

We hopen dat je als organisator bovenstaande punten meeneemt in de organisatie. Als een aantal punten nieuw voor je zijn, snappen we dat het misschien niet lukt alles in een keer toe te passen. Ook als je evenement helaas voor sommige mensen niet toegankelijk is, is het goed dit te noemen. Dat voorkomt onplezierige verrassingen op het evenement zelf. Bijvoorbeeld: ‘’De locatie is helaas niet rolstoeltoegankelijk, maar het plenaire gedeelte is via een livestream te volgen. Heb je andere vragen over toegankelijkheid van dit evenement? Mail ons dan vooral!’’

4: Communiceer inclusief in taal en beeldvorming

Wie zich uitgenodigd voelt om naar je evenement te komen, hangt grotendeels af van je communicatie. Wie staan er op de beelden die je gebruikt? Zijn dit steeds dezelfde mensen of schetst het een divers beeld van je publiek? Kijk bijvoorbeeld eens op deze of deze diverse stockphoto banks.

Een andere manier om te laten weten dat iedereen welkom is, is door je taal inclusiever te maken in je evenementomschrijving en in de communicatie op en rondom je evenement. Bijvoorbeeld door taalgebruik rondom gender te vermijden wanneer dit onnodig is. Begin bijvoorbeeld je mail met ‘Beste aanwezige’ in plaats van ‘Beste heer/mevrouw’, vermijd ‘jongens’ wanneer je ‘iedereen’ bedoelt, en heet iedereen welkom met ‘Welkom allemaal’ in plaats van ‘Welkom dames en heren’.

We hopen dat deze tips je helpen je evenement inclusiever en toegankelijker te maken! Heb je nog vragen of twijfels, neem dan vooral contact op met de organisatie via het formulier